Predsednik Vučić sa srpskom decom iz regiona: Državne granice koje danas postoje ne smeju da budu ograničavajući faktor

13.07.2022

07:46 >> 08:18

0

Mališani dolaze iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske

Predsednik Vučić sa srpskom decom iz regiona: Državne granice koje danas postoje ne smeju da budu ograničavajući faktor
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je srpske mališane iz regiona u zgradi Generalnog sekretarijata.

- Došlo je 34 dece iz regiona. Mnogo sam srećan što danas mogu da vas primim, i kada vas vidim sa majicama Nikole Tesle, znam koliko ste ponosni na Nikolu Teslu, koji je voleo i poštovao svoj narod. Srbija je uvek pribežište svakom čoveku. Državne granice koje danas postoje ne smeju da budu graničavajući faktor - rekao je Vučić.

- Želim vam da se ovde u Beogradu osećate kao kod svoje kuće. Kako god okrenete, Srbija i Beograd su uvek vaša kuća. Vrata će za vas uvek biti otvorena. Želim vam da uživate u najlepšem hramu, Hramu Svetog Save, zološkom vrtu, stadionima. Drago mi je da mogu da provedem deo radnog dana sa vama.

Mališani su od predsednika dobili simbolične poklone.

Tokom boravka u Srbiji, od 10. do 14. jula, 36 srpske dece iz regiona, uzrasta od 10 do 14 godina, upoznaće se sa svojom istorijom, jezikom i kulturom

Mališane iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske, koji su inače učesnici trećeg letnjeg Kampa za srpsku decu iz regiona, ugostio je juče predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Imaćete priliku da čujete i vidite odakle su velikani srpske istorije, odakle su polazili i dokle su stizali u svojoj misiji širenja našeg jezika, pisma, kulture. Upravo po tome je Vojvodina kao deo Srbije poznata - kazao je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada nije krio zadovoljstvo što će deca upoznati sva bogatstva Srbije.

- Drago mi je što će srpska deca iz regiona nekoliko dana biti u poseti Srbiji i što će moći da se upoznaju sa novim drugarima, da slobodno razgovaraju na svom jeziku, da kroz obilazak Srbije spoznaju sveukupno bogatstvo našeg naroda. I nama je uvek drago kada obiđemo krajeve gde živi srpski narod i vidimo koliko smo toga uradili za evropsku kulturu i civilizaciju - rekao je Vučević.

Organizatori ovogodišnjeg kampa su poslanica u Narodnoj skupštini Srbije Sanja Lakić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike