Kurti najotvorenije zapretio ratom protiv Srba: Priština hoće da zabrani srpske lične karte i ukine registarske oznake

29.06.2022

16:38

0

To znači da se svakom licu koje se pojavi na granici takozvanog Kosova sa ličnom kartom Srbije dostavlja obrazac deklaracije koji privremeno zamenjuje korišćenje dokumenta

Kurti najotvorenije zapretio ratom protiv Srba: Priština hoće da zabrani srpske lične karte i ukine registarske oznake
profimedia-0663240645 - Copyright Profimedia

Na elektronskoj sednici takozvane vlade Kosova uspostavljen je reciprocitet za ulazak državljana Srbije na teritoriju takozvanog Kosova, a usvojena je odluka i o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.

To znači da se svakom licu koje se pojavi na granici takozvanog Kosova sa ličnom kartom Srbije dostavlja obrazac deklaracije koji privremeno zamenjuje korišćenje dokumenta, navodi se u saopštenju prenosi Kosovo online.

Takozvana vlada Kosova usvojila je odluku da se omogući registracija vozila sa takozvanim RKS registarskim tablicama za sva vozila opremljena registarskim tablicama "PR", "KM","PZ", "GL", "UR", "JP", "DA" ili "ĐA".  Ona će početi od 1. avgusta i trajaće do 30. septembra, a nakon isteka tog roka vozila koja se ne preregistruju smatraće se nacionalizovanom robom.

Od prošle godine, automobili sa srpskim tablicama koji ulaze na takozvano Kosovo moraju da prekrivaju državni simbol, kao i automobili sa takozvanim RKS tablicama pri ulasku u Srbiju.

Pre ove odluke, na takozvanom Kosovu su bili dozvoljeni automobili sa srpskim tablicama, dok su oni sa takozvanim RKS registarskim oznakama, na ulazu u centralnu Srbiju, dobijali privremenu registarsku tablicu koju je izdavao zvanični Beograd uz naknadu.

Petković: Kurti najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti najotvorrnije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji, saopštila je Kancelarija za KiM. 

Kancelarija za KiM
 

 

Kako je rekao, odluka institucija u Prištini da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova "KM", "GL", "PR", "UR" i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana, predstavlja direktni udar na sve Srbe i južno i posebno severno od Ibra. 

- Nedopustivo je da na ovakvu pretnju sukobom i  odmazdom predstavnici međunarodne zajednice ćute i prave se nevešti, dok Aljbin Kurti priprema početak velikog sukoba i napad na Srbe kraj septembra. Svojim ćutanjem, postaju direktni saučesnici nove destabilizacije prilika na terenu u režiji Aljbina Kurtija, izazvane novom jednostranom odlikom vlasti u Prištini - rekao je Petković. 

Kako je istakao, Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani i da im se oduzima legitimno stečena imovina i poručio da to "dobro treba da znaju svi i u Prištini i Briselu".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike