Kurti se za odluku o skidanju tablica poziva na sporazum postignut u Briselu 2011.

20.09.2021

12:49 >> 13:10

0

Autor: I.K.

Specijalne jedinice Kosovske policije ROSU raspoređene su jutros na dva prelaza sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku. Došli su blindiranim vozilima

Kurti se za odluku o skidanju tablica poziva na sporazum postignut u Briselu 2011.
Aljbin Kurti, Profimedia

Uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije, optužuje premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Kurti dodaje da nije namera da se naruši kretanje srpskih građana na Kosovu, niti destabilizuje, već da je reč o poštovanju sporazuma dogovorenih u Briselu.

Da podsetimo, tehnički pregovori između Beograda i Prištine u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU rezultirali su zaključivanjem niza sporazuma 2011. godine, koje je u ime Beograda potpisao Borko Stefanović, tadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Politički dijalog za rezultat je imao sporazum od 15 tačaka 2013. godine.

pročitajte još

-Privremene tablice nisu naša želja, već nametanje s druge strane. Naši građani plaćaju deset godina ovakave tablice na ulazu u Srbiji, rekao je on.

Prema njegovim rečima, mere koje su danas preduzete su legalne i u potpunosti su u skladu sa rokom za uklanjanje tablica KS.

-Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je preduzelo potrebne radnje na oduzimanju svih nezakonitih oznaka na teritoriji Republike Kosova, kao i na svim graničnim prelazima. Bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila nevažećih registarskih oznaka, oni se oduzimaju. Na svim graničnim prelazima na Kosovu vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova dobiće privremene registarske tablice. Kao premijer kažem da radnje koje su danas preduzeli nadležni organi za sprovođenje ovog sporazuma nisu uperene protiv srpskih državljana. Oni nemaju za cilj da ometaju slobodno kretanje građana Srbije, niti da izazovu destabilizaciju, rekao je Kurti.

Specijalne jedinice Kosovske policije ROSU raspoređene su jutros na dva prelaza sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku. Došli su blindiranim vozilima. 

Nezadovoljni građani okupili su se na prelazu i blokirali obe trake prelaza, a specijalne jedinice Rosu traže od njih da se raziđu. U međuvremenu, pripadnici specijalne jedinice Rosu, na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti