Žofre: Nema prečica ka EU, moraju se ispuniti uslovi

27.06.2022

14:56

1

EU je snažna porodica, koja je snažna upravo zbog poštovanja određenih pravila, rekao je evropski zvaničnik

Žofre: Nema prečica ka EU, moraju se ispuniti uslovi
Emanuel Žofre Kotroman Tan2022-6-27_15737600_10 - Copyright TANJUG/ BOZIDAR ZIVANOVIC

Evropski savet je podržao ubrzanje procesa pristupanja članstvu u EU, a u tom procesu, koji mora biti nepovratan i zasnovan na zaslugama, nema prečica ni za jednu zemlju, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre.

„Uspešna regionalna ekonomska integracija može imati ogroman potencijal i to je ono što EU u potpunosti ohrabruje i podržava. Ova regionalna integracija će uspeti da ostvari te ogromne potencijale samo na inkluzivan način i ako se poštuju standardi EU, što će doneti brojne koristi građanima, ali će takođe utrti put budućim članicama EU ka još dubljoj integraciji sa jedinstvenim tržištem EU“, rekao je Žofre nakon otvaranja renoviranog i modernizovanog graničnog prelaza Kotroman sa BiH u koji je EU uložila 2,1 milion evra.

TANJUG/ BOZIDAR ZIVANOVIC
granični prelaz Kotroman

 

On je dodao kako je Srbija odabrala pristupanje EU za svoj strateški cilj i naglasio kako očekuje da i ostale zemlje Zapadnog Balkana vidi kao članice Unije.

Žofre je podsetio da je Evropski savet doneo odluku da Ukrajini, Moldaviji i Gruziji dodeli status kandidata i pokaže im evropsku perspektivu, ali i da je podržao brže pristupne pregovore zemalja Zapadnog Balkana.

"Ja razumem da u ovom regionu postoje očekivanja da se brže ide u procesu pristupanja EU, ali su lideri EU takođe pozvali na ubrzanje proseca proširenja. Takođe su još jednom potvrdili svoju nedvosmislenu posvećenost članstvu u EU i ubrzanju pristupanja zemalja Zapadnog Balkana. Taj proces treba da bude nepovratan i zasnovan na zaslugama“, rekao je Žofre.

Naglasio je da nema nikakvih prečica ni za jednu zemlju, od Ukrajine do Srbije.

"EU je snažna porodica, koja je snažna upravo zbog poštovanja određenih pravila i upravo zato insistira na neophodnosti nastavka reformi, kako bi kandidati što pre uspeli da stignu do članstva“, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike