Predsednik Vučić saopštio odluku o odlasku na samit o Zapadnom Balkanu

22.06.2022

10:18

0

Autor: 24sedam

Trojica lidera odluku su donela nakon konsultacija sa svojim vladama i savetnicima, a to su i najavili u utorak

Predsednik Vučić saopštio odluku o odlasku na samit o Zapadnom Balkanu
aleksandar vučić (2) - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je zajedničku odluku sa premijerima Albanije i Severne Makedonije o tome da li će sutra učestvovati na samitu EU - Zapadni Balkan.

U današnjem razgovoru predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Republike Albanije Edija Rame i predsednika Vlade Republike Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, razmotrene su okolnosti vezane za učešće na predstojećem samitu EU-Zapadni Balkan, koji će se održati u Briselu 23. juna 2022. godine.

Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit, pri čemu su usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije. 

Imajući u vidu da Republika Srbija, Republika Albanija i Republika Severna Makedonija dosledno zastupaju interese svojih građana i celog regiona Zapadnog Balkana na svim relevantnim međunarodnim forumima, odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ali i jasan signal da i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama.

Svesni smo da teme o kojima ćemo razgovarati na samitu neće biti lake, ali će naše učešće još jednom pokazati i potvrditi posvećenost evropskom putu Srbije, Albanije i Severne Makedonije, navodi se u saopštenju iz Predsedništva.

Takođe, dogovoreno je da na sastancima u Briselu nastavimo da se borimo za dijalog kao glavni i jedini ispravan model za rešavanje svih otvorenih pitanja, uz ulaganje napora za jačanje međusobnog poverenja i intenziviranje komunikacije sa zvaničnicima Unije, sve u cilju nastavka borbe za što bolji život svih naših građana.

Trojica lidera odluku su donela nakon konsultacija sa svojim vladama i savetnicima, a to su i najavili u utorak.

 

 

Lideri šest zemalja regiona pozvani su na sastanak sa čelnicima Evropskog saveta koji bi trebalo da bude održan sutra pre početka redovnog junskog samita Unije, na kojem će se razgovarati o proširenju.

U susret samitu na kojem za Srbiju neće biti otvaranja ni jednog klastera, nade se polažu u neki od predloga koji bi ipak ubrzali proces evrointegracija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike