Srpske kuće u povratničkom naselju na meti vandala (FOTO)

18.06.2022

09:11

0

Autor: I.K.

Proteklih dana obijeno je jedanaest kuća, sagrađenih za srpske povratnike

Srpske kuće u povratničkom naselju na meti vandala (FOTO)
opljackani srbi povratnici ceranovici kosovo (7) - Copyright Printscreen/YouTube/Kosovoonline

U zaseoku Ćeranovica kod Klobukara u opštini Novo Brdo proteklih dana obijeno je jedanaest kuća, sagrađenih za srpske povratnike, koji su se u ovo mesto vratili 2009. godine, ali su zbog teških uslova život napustili selo, piše Kosovo onlajn.

Kuće prazne, polupana stakla na prozorima, razbijena vrata, ostaci sena i izmeta stoke u kućama, dvorišta zarasla u korov, tako danas izgleda zaselak Ćeranovica.

Sreten Stoiljković, zbog posla nastanjen u Kragujevcu, povremeno obilazi svoju kuću i imanje. Njegova kuća je često meta vandala.

"Ja sam tamo u Kragujevcu vazduh, meni je ovde srce, duša, telo, sada kad odem tamo meni je kao da sam krenuo na vešanje, a kada ovamo ja letim", priča Stoiljković.

Navodi da bi većina meštana želela da se vrati, ali da treba da se obezbede normalni uslovi za život.

"Većina želi da se vrati, ali prvo sigrunost da se obezbedi, policija da dolazi češće, ranije je dolazio i Kfor", kazao je Stoiljković i dodao da nemaju problema sa komšijama Albancima, ali da nakon obijanja kuća treba policija da pruži neku sigurnost ljudima.

Njegova majka Živka kaže da ovo nije prvi put, te da će kao i uvek srediti sve.

"Oni nek rade i dalje svoj posao, na muci se poznaju junaci, što te ne dotuče to te ojača", kaže Živka.

 

Osamdesetdevetogodišnja baka Jelica Đokić nekada je živela u Jasenoviku, a sada  u Smederevu, povremeno dolazi u rodni kraj sa unukom Sretenom.

"Kada sam prošli put došla našla sam prozor razbijen, našla sam najlon, sada sam opet našla lom, porušeno. Ovo se ne dešava za volju već iz nečijih interesa. Želja mi je da ovde živi moj unuk, da imaju srećan život, moj život je prošao, a kada vidim ove krađe, nije mi prijatno, kada vidim da su oni potrešeni, ali ne mogu ništa da promenim to treba neko drugi", priča starica Jelica.

U zaseoku Ćeranovica za Srbe povratnike sagrađeno je 20 kuća. Samo nekoliko porodica obilazi svoje domove i imanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike