Oči u oči sa liderima Zapadnog Balkana: Premijerka Brnabić učesnik Prespa foruma na Ohridu

17.06.2022

08:21

0

Forumu prisustvuju i mnogo međunarodni i evropski zvaničnici, kao i brojne ličnosti iz akademske zajednice, biznisa, medija i civilnog sektora

Oči u oči sa liderima Zapadnog Balkana: Premijerka Brnabić učesnik Prespa foruma na Ohridu
Tan2022-6-17_115035402_0 - Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvuje danas na Prespa forumu na Ohridu, na kojem su se okupili lideri Zapadnog Balkana, kako bi razgovarali o unapređenju odnosa i političkih dijaloga između zemalja regiona, kao i integraciji ovog dela Evrope u EU.

Osnovna tema ovogodišnjeg foruma je "Izgradnja budućnosti Zapadnog Balkana u modernoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi".

Brnabić učestvuje na premijerskom panelu "65 godina posle Rimskog ugovora: Da li je Evropa ekonomski obnovljena i integrisana?", sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, a onlajn će se uključiti i komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji.

Domaćin Foruma, koji traje od 16. do 18. juna, je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, a pored njega u četvrtak, u okviru prvog dana Foruma učestvovali su i predsednici Hrvatske Zoran Milanović, Slovenije Borut Pahor, Crne Gore Milo Ðukanović i predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani.

Forumu, takođe, prisustvuju i mnogo međunarodni i evropski zvaničnici, kao i brojne ličnosti iz akademske zajednice, biznisa, medija i civilnog sektora.

Na Forumu nije najavljeno učešće predstavnika Bugarske koja je blokirala otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom zbog identitetskih pitanja.

Prespa forum pokrenut je prošle godine kao okvir za izgradnju poverenja i političkog dijaloga između zemalja Zapadnog Balkana, a vlasti u Skoplju označile su manifestaciju i kao platformu za zaštitu i promociju političkih sporazuma.

Ove godine forum se održava na četvrtu godišnjicu potpisivanja Prespanskog sporazuma, kojim je okončan spor oko imena između Severne Makedonije i Grčke.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike