24sedam otkriva: Bogoljub Karić i Sandra Meljničenko na listi sankcija EU protiv Rusije

03.06.2022

14:00

0

Autor: 24sedam

Na spisku je ukupno 63 fizička lica i 18 organizacija

24sedam otkriva: Bogoljub Karić i Sandra Meljničenko na listi sankcija EU protiv Rusije
sandra bogoljub profimedia-0222933230 copy - Copyright 24sedam/Antonio Ahel/ATA Images/Profimedia

U Službenom glasniku EU objavljen je dokument šestog paketa sankcija protiv Rusije. Prema dokumentu, sankcije protiv fizičkih lica i organizacija stupaju na snagu od 4. jula.

Kako saznaje 24sedam, na listi osoba obuhvaćenih sankcijama nalazi se srpski biznismen Bogoljub Karić i Aleksandra Meljničenko, supruga biznismena Andreja Meljničenka, koja ima srpsko i hrvatsko državljanstvo.

U Službenom glasniku EU se navode i razlozi uvođenja sankcija Kariću.

- Zajedno sa članovima porodice razvio je mrežu poduzeća za poslovanje nekretninama u Belorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan s preduzećem Dana Holdings, kao i sa preduzećem Dana Astra, bivšim društvom ćerke preduzeća Dana Holdings, pa je navodno bio predstavnik tih subjekata na sastancima sa Lukašenkom - piše u Službenom glasniku.

Inače, na spisku je ukupno 63 fizička lica i 18 organizacija.

Između ostalog, tu su suosnivač pretraživača „Jandeks“ Arkadij Volož, kao i kompanije „Kamaz“ i „Suhoj“, sin i ćerka portparola Kremlja Dmitrija Peskova,kao i njegova supruga Tatjana Navka, bivša olimpijska šampionka u gimnastici Alina Kabajeva, koja je sada na čelu Nacionalne medija grupe.

Sankcije su uvedene i protiv troje kolumnista agencije RIA Novosti, kao i protiv 11 državljana Belorusije i državne beloruske televizije.

Na spisku se ne nalazi patrijarh Rusije Kiril jer je mađarska izrazila protest protiv takvog poteza.

Podsetimo, Savet Evropske unije usvojio je danas šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije koje obuhvataju zabranu kupovine, uvoza ili transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU.

Paket predviđa i zabranu transakcija sa najvećom ruskom bankom, Sberbank, i još tri banke, zabranu emitovanja u EU još tri ruska nacionalna kanala, a proširen je i spisak sankcionisanih osoba i entiteta koje EU smatra odgovornim za zločine u Ukrajini.

- Današnjim paketom ekonomskih sankcija dodatno ograničavamo sposobnosti Kremlja da finansira rat. Zabranjujemo uvoz ruske nafte u EU i time smanjujemo ogroman izvor prihoda za Rusiju. Više ključnih ruskih banaka isključujemo iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, sankcionišemo one koji su odgovorni za zločine u Buči i Marijupolju i zabranjujemo više aktera dezinformacija koji aktivno doprinose ratnoj propagandi predsednika Putina - izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike