Novi Sad će imati vrhunski kompleks za ekstremne sportove – sastojaće se od dve celine (FOTO)

02.06.2022

14:35

0

Mesarović- Grad ulaže u razvoj sporta, to će biti autentičan prostor i mogućnost za isprobavanje akrobatskih veština

Novi Sad će imati vrhunski kompleks za ekstremne sportove – sastojaće se od dve celine (FOTO)
img_4-768x595 - Copyright Foto: Grad Novi Sad

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije zaključila je ugovor za izgradnju poligona za ekstremne sportove, sa izradom tehničke dokumentacije po sistemu „ključ u ruke“. Izabrani izvođač je dana 1.4.2022. godine uveden u posao, sa rokom od 120 dana za realizaciju investicionih aktivnosti (projektovanje i izvođenje). Ugovorena vrednost investicije je 29.996.400,00 dinara.

Članica Gradskog veća za budžet i finansije, Adrijana Mesarović, izjavila je da je ovo još jedan korak ka unapređenju uslova za bavljenje sportom i rekreacijom u našem gradu.

– Grad Novi Sad kontinuirano ulaže u razvoj sportskih sadržaja, a izgradnja ovakvog jednog adrenalinskog parka dokazuje da se pažnja poklanja i ekstremnim aktivnostima koje, kao što je poznato, u novije vreme dobijaju sve više pristalica, naročito među mlađom populacijom. Sadržaji ovog tipa predstavljaju inovativni element u Novom Sadu, jedan autentičan prostor namenjen prvenstveno onima koji vole izazove i koji će na ovaj način dobiti mogućnost da se oprobaju u različitim akrobatskim veštinama. Poligon će biti izgrađen na atraktivnoj lokaciji u blizini Kreativnog distrikta, a u pitanju je javna površina na lokalitetu kod „Češkog magacina“ i Studentskog doma “Nikola Tesla Novi Sad” – istakla je Mesarović.

 

Planirani kompleks sastojaće se od dve celine – PUMPTRACK i PARKOUR.

PUMPTRACK poligon namenjen je svim uzrastima i vrstama korisnika. Staza predstavlja kombinaciju isturenih krivina i može se koristiti za bicikle, trotinete, skejtbord, rolere. Na Pumptrack-u se može započeti brza vožnja bilo gde na stazi, dok različite deonice nude različite linije i visine vožnje, od jednostavnih do veoma teških. Pumptrack poligon je bezbedan i dizajniran u skladu sa evropskim standardima, tako da ga mogu koristiti i osobe sa posebnim potrebama. Vozna površina Pumptrack poligon je široka i glatka, a biće izgrađena od polietilenske plastike u okviru od impregniranog drveta sa nosivim metalnim šipkama.

Foto: Grad Novi Sad
 

 

PARKOUR predstavlja fizički način kretanja u urbanoj sredini i savladavanje prepreka na efikasan i individualan način trčanjem, skakanjem, penjanjem i vešanjem, koristeći se samo snagom vlastitog tela. Parkour nema pravila i nije takmičarski, tako da su svi učesnici ravnopravni. Ne zahteva prethodno sportsko iskustvo i posebnu opremu, a podstiče vežbanje bez pravila i ograničenja kretanja.

Foto: Grad Novi Sad
 

 

Poligon tipa „PARKOUR“ sastoji se od više elemenata: Jumping bars (prečke za preskakanje); lopta za preciznost (namenjena za precizno skakanje i pogodna kao tačka za odbijanje i doskok). pauk kavez (dizajniran za trčanje po zidu; za vešanje, penjanje, prelazak i skakanje); balans vratilo (višenamenska šipka za ravnotežu, puzanje mačaka i precizno skakanje); precizna kriva (višenamenska zakrivljena prečka za ravnotežu, puzanje mačaka i precizno skakanje); precizna greda (dodatna šipka za ravnotežu, puzanje mačaka i precizno skakanje); tic-tac cube (višenamenska kocka za skakanje, spuštanje i doskok); penjalica (višenamenski okvir za vešanje i druge pokrete); jump box (okvir od šest metalnih stubova i jedne platforme koji se može koristiti za vežbe skakanja i skakanja ili kao podloga za sletanje).

Foto: Grad Novi Sad
 

 

– Slobodan prostor uz poligon biće ozelenjen i oplemenjen urbanim mobilijarom, a novoizgrađeni sadržaji biće uklopljeni u postojeći ambijent i ponuditi jedan nesvakidašnji prostor avanturistima i ljubiteljima ekstremnih sportova – istakla je Adrijana Mesarović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike