UNDP i EU obustavili rad na kući Džafera Deve u Južnoj Mitrovici!

08.02.2022

19:45

0

"Posvećeni smo zaštiti ugroženih, promovisanju osnovnih ljudskih prava i očuvanju slobode i dostojanstva i borbi protiv dezinformacija"

UNDP i EU obustavili rad na kući Džafera Deve u Južnoj Mitrovici!
273216697_5531087710239835_1097343997596812724_n - Copyright facebook/UNDP.Kosovo

Organizacija UN za razvoj država i teritorija UNDP sa Kancelarijom EU na Kosovu obustavila je radove u Južnoj Mitrovici na restauraciji kuće Džafera Deve, naciste i kolaboracioniste u Drugom svetskom ratu.

Naime, kako je navedeno u zajedničkom saopštenju dostavljenom medijima, Agencija ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Evropska unija su pažljivo slušali zabrinutost nakon najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana.

- U kontaktu smo sa svim uključenim stranama i ponovo procenjujemo našu ulogu i doprinos, uključujući mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije sa svim relevantnim zajednicama - navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. Istovremeno se dodaje da UNDP i Evropska unija oštro osuđuju antisemitizam i ksenofobiju i njene brojne manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama.

- Posvećeni smo zaštiti ugroženih, promovisanju osnovnih ljudskih prava i očuvanju slobode i dostojanstva i borbi protiv dezinformacija - dodaje se u pomenutom saopštenju dostavljenom medijima, i ističe da su projekti kulturnog nasleđa koje UNDP sprovodi od 2016. godine u partnerstvu sa EU, Ministarstvom kulture, omladine i sporta, opštinama i verskim zajednicama završili radove na renoviranju i rehabilitaciji više od 35 kulturnih i verskih objekata, koji pripadaju različitim verskim i etničkim grupama koje žive na Kosovu.

Inače, radovi na restauraciji kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici započeti su protekle sedmice kroz projekat EU koji sprovodi UNDP, ali su reakcije, pre svega srpskih medija, ali i diplomatskih predstavništava na Kosovu, bile žestoke, tako da su radovi na restauraciji pomenutog objekta obustavljeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike