Ana Brnabić: Kurti je na turneji u SAD u nadi da će uspeti da zakaže neki sastanak, a ne deluje mi da to ide najbolje

20.05.2022

18:15

0

Premijerka je rekla da je zahvalna Mišelu na poseti i na tome što je, kaže, proveo značajno vreme u Beogradu

Ana Brnabić: Kurti je na turneji u SAD u nadi da će uspeti da zakaže neki sastanak, a ne deluje mi da to ide najbolje
Tan2022-5-19_16272551_0 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas da je poseta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela bila potrebna da bi, kako je rekla, građani Srbije videli da postoji suštinska i dubinska veza EU i Srbije, a ne samo pritisak.

Premijerka je rekla da je zahvalna Mišelu na poseti i na tome što je, kaže, proveo značajno vreme u Beogradu.

- Ne slažemo se po svim pitanjima, ali su odnosi Srbije sa EU suštinski i strateški - rekla je Ana Brnabić u emisiji na TV B92, i navela da je 70 odsto stranih, direktnih investicija u Srbiji iz zemalja članica EU, a da je oko 66 odsto našeg izvoza u EU.

Istakla je da je poseta Mišela i potpisivanje ugovora sa EU o dodatnih oko 85 miliona evra za ulaganje u srpski startap ekosistem i inovativne kompanije najbolji način da se pokažu pozitivne strane saradnje EU i Srbije.

Brnabićeva je rekla da razgovori između Mišela i predsednika Vučića nisu bili nimalo laki i da su dvojica zvaničnika najviše razgovarala o temama o kojima Srbija i EU nisu saglasne, a u kojima je, kako kaže, predsednik Vučić argumentovano branio pozicije Srbije.

Premijerka je komentarisala i izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u kojoj je predsednika Vučića nazvao autokratom i navela da čovek koji je, kako kaže, Srbima na KiM u 2022. godini ukinuo osnovno ljudsko pravo, pravo na izbore, nema pravo da priča o autokratskim režimima.

- Kurti je na turneji u SAD u nadi da ce uspeti da zakaže neki sastanak, a ne deluje mi da to ide tako najbolje. Jedino što ostaje je da napada Aleksandra Vučića, koji je izvor njegovih frustracija - rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je mnogo važnije za sve, pa i za albanski narod na KiM, da se Kurti fokusira na pregovore između Beograda i Prištine jer je to, naglasila je, jedini način da se obezbede mir i stabilnost i bolji kvalitet života svih koji žive na ovim prostorima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike