Premijerka Brnabić: Srbija pouzdan partner Severne Makedonije i kad je najteže

18.05.2022

10:32

0

Kaže da Srbija pruža punu i iskrenu podršku evropskim integracijama Severne Makedonije i da na svakom mestu naša zemlje apeluje da se ubrza evropski put i Severne Makedonije i Albanije

Premijerka Brnabić: Srbija pouzdan partner Severne Makedonije i kad je najteže
Tan2022-5-6_1413751_3 - Copyright FOTO TANJUG/ PEDJA VUCKOVIC

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Skoplju, gde boravi u jednodnevnoj radnoj poseti, da je će Srbija i u ovim kriznim vremenima u svetu i Evropi i dalje biti pouzdan partner Severnoj Makedoniji na koji mogu i najviše da računaju.

"Želim da da poručim građanima Makedonije da će uprkos izazovnim vremenima koje imamo u svetu i Evropi Srbija ostati pouzdan i stabilna partner na koga možete da računate i najviše da računate u najtežim okolnostima", poručila je Brnabićeva u obraćanju novinarima.

Istakla je da je Srbija to pokazala i tokom kovid krize, kao i da je Severna Makedonija jedan od najbližih i najboljih političkih i ekonomskih patnera Srbiji.

Podsetila je da su dve zemlje zajedno i u inicijativi Otvoreni Balkan, koja ima za cilj da podigne konkurentost naših ekonomija i životni standard građana,ali i da implementira četiri osnovne slobode u Evropi, a to su sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, dok se svi, kako je rekla, ne učlanimo i ne postanemo punopravni clcanovi EU.

"U tom smislu naša saradnja je svakodnevna i drago mi je da smo imali priliku da sednemo i razgovaramo šta možemo dodatno da uradimo za unapređenje ekonomske i političke saradnje", istakla je Brnabićeva.

Kaže da Srbija pruža punu i iskrenu podršku evropskim integracijama Severne Makedonije i da na svakom mestu naša zemlje apeluje da se ubrza evropski put i S. Makedonije i Albanije.

Premijerka Srbje je istakla da bi to bio neophodan i važan signal za sve na Zapadnom Balkanu.

"Danas smo započeli razgovore i o organiazaciji treće zajedničke sednice dve vlade. Srbija će uskoro dobiti i novu vladu, ali ko god bio predsendik vlade ili ministar - to će biti vlada kontinuiteta i ona će nastaviti blisku sardnju sa Severnom Makedonijom", poručila je Brnabićeva.

Rekla je da su dve zemlje 2021. konačno prešle nivo od milijardu evra vredne međusobne trgovinske razmene i dostigle iznos od 1,1 milijarde evra.

Srbija je treći najvažniji patner Severnoj Makedoniji, a ta zemlja je za nas među prvih deset najvažnijih partnera.

Izvoz Srbije u Severnu Makedoniju je prošle godine bio 815 miliona evra, dodala je ona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike