Zapad hoće da nas satera u ćošak u trenutku kada Rusija ne može da nam pomogne: Prve reakcije na zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope

12.05.2022

11:06

0

"Kosovski presedan bi mnogo više govorio o političkoj odluci, nego o proceduralnoj i pravno-tehničkoj"

Zapad hoće da nas satera u ćošak u trenutku kada Rusija ne može da nam pomogne: Prve reakcije na zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope
Tan2022-5-12_12220777_1 - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je ministarka spoljnih poslova i dijaspore takozvanog Kosova Donika Gervala predala zvaničan zahtev za ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope.

On je ocenio da je time Priština srušila još jedan sporazum koji su potpisali, a to je Vašingtonski sporazum i najavio tim povodom za sutra u 11 časova sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Navodeći da su mentori Prištine i takozvanog Kosova, oni koji su ih rodili i ljuljali u kolevci i koji ih i danas podržavaju ma koliko da su nekorektni i ma koliko ne činili ništa na pronalaženju kompromisnog rešenja, mnogo jači, Vučić kaže da je jasno da ključne zapadne zemlje vode ovu igru.

"Mi smo mali, jedna mala slobodarska zemlja koja se trudi da čuva svoj suverenitet i pravo na samostalno odlučivanje. Pokušaćemo da im se na miran i diplomatski način po tom pitanju suprotstavimo, naše mogućnosti su ograničene, nevelike, ali život je borba. Borićemo se, nema povlačenja, nema predaje i nema sklanjanja pred ucenama i ultimatumima. To je ono što mi možemo da uradimo", poručio je predsednik.

Bitno odgovoriti povlačenjima priznanja

Politički analitičar Dragomir Anđelković za 24sedam kaže da Priština ovako nešto ne bi radila da nije dobila instrukcije zapadnih zemalja, uključujući i Nemce.

-Oni koriste da nametnu nove prodore sa kosovskim pitanjem, u trenutku kada Rusija ne može da nam pomogne, da nas sateraju u ćošak..., ocenjuje Anđelković.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
Dragomir Anđelković

 

On dodaje da je bitno da odgovorimo povlačenjima priznanja.

-Samo tako možemo da zaustavimo proces koji je počeo. Ne žele ni oni nove probleme, ali ne smemo ustuknuti pred novim ucenama i zastrašivanjem, kaže Anđelković.

On smatra da postoji realna šansa da tzv. Kosovo bude primljeno.

-Ne bi se oni u to upleli, ne bi rizikovali poraz da nemaju nečiju ozbiljnu podršku da će to biti urađeno. Nadam se da će Srbija zauzeti čvrst stav i pokrenuti sveobuhvatnu akciju, te da nećemo zazirati od Zapada. Jedino to može da bude adekvatan odgovor, da vide da nema straha kod nas, zaključuje Anđelković u izjavi za 24sedam.

Procedura traje godinu dana

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić smatra da Priština, iako tvrdi da je obezbedila dvotrećinsku većinu za prijem u Savet Evrope, neće odmah da bude primljena u tu organizaciju, jer diplomatska procedura može da traje do godinu dana.

TANJUG/ Sava Radovanović
Suzana Grubješić

 

Ona je ocenila da odluka Prištine da sa takvom sigurnošću aplicira za članstvo u Savetu Evrope govori o tome da su "verovatno uspeli da obezbede neophodnu većinu koju do sada nisu imali".

Grubješić je za RTS istakla da će, ako Priština bude primljena u Savet Evrope, to biti jedna vrsta presedana jer su u Savetu Evrope međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija.

"Kosovski presedan bi mnogo više govorio o političkoj odluci, nego o proceduralnoj i pravno-tehničkoj", podvukla je Grubješić.

Kada je reč o Vašingtonskom sporazumu i porukama iz Prištine da on više ne postoji, podsetila je da je on potpisan u dobroj veri da se ide ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a nova američka administracija nije odustala od sporazuma.

Objasnila je da sporazum nije prestao da važi istekom roka od godinu dana.

"Odredba o pauziranju od godinu dana nastavlja da važi. Ukoliko važi sporazum, taj rok nije završen, već se nastavlja. Sporazum se krši tako što jedna strana kaže da odustaje od njega. To od kosovske strane još nismo čuli, ali u praksi se dešavaju stvari prema kojima se vidi da Kosovo apsolutno odustaje od Vašingtonskog sporazuma", navela je Grubješić.

Da li će "za" glasati sve zemlje koje su priznale nezavisnost

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Tanjug da Priština jeste blizu dvotrećinske većine u Savetu Evrope, ali da je pitanje da li će sve države koje su priznale nezavisnost glasati za njihov prijem u tu instituciju.

-Priština će pokušati da obezbedi dve trećine, ali i Srbija će se boriti, apelovati na sve države diplomatskim putem, i na one koje nisu priznale, ali i na one koje su priznale. Nisu ni sve te zemlje u istom položaju i ne gledaju sve identično. Prištini za ulazak u SE igra samo glas "za", dakle da vidimo da li će neko biti uzdržan... Imali smo već sličnu situaciju sa Interpolom i Uneskom i tu smo izašli kao pobednici. Problem je što se to dešavalo pre ukrajinske krize.. Sada je to malo teže i malo drugačije, ocenjuje Rajić. 

TANJUG/ RADE PRELIC
Predrag Rajić

 

Njihov sledeći korak je ulazak u NATO

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike