Linta odlučno: "Srbija treba da pokrene borbu za istinu o karakteru rata i stradanju srpskog naroda u BiH"

03.05.2022

16:28

0

Zločin u Dobrovoljačkoj, ističe Linta, jeste jedan od važnih dokaza da se tadašnje muslimansko rukovodstvo na čelu sa Alijom Izetbegovićem opredelilo za ratnu opciju

Linta odlučno: "Srbija treba da pokrene borbu za istinu o karakteru rata i stradanju srpskog naroda u BiH"
Copyright Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas, povodom ratnog zločina nad vojnicima i civilima koji su bili u službi JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, da Srbija treba da pokrene političku, pravnu i diplomatsku borbu za istinu o karakteru rata i stradanju srpskog naroda u BiH.

Zločin u Dobrovoljačkoj, ističe Linta, jeste jedan od važnih dokaza da se tadašnje muslimansko rukovodstvo na čelu sa Alijom Izetbegovićem opredelilo za ratnu opciju.

- Za ovaj zločin nije niko odgovarao. Tužilašto BiH je nedavno podiglo optužnicu protiv 11 lica za strašan zločin u Dobrovol?ačkoj. Uzimajući u obzir dosadašnji rad Tužilaštva i Suda BiH žrtve, njihove porodice i preživeli aposlutno ne mogu očekivati da pravda bude zadovoljena - smatra Linta, navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Linta ističe da Srbija treba da pokrene političku, pravnu i diplomatsku borbu za istinu o karakteru rata i stradanju srpskog naroda u BiH.

Potrebno je razobličiti lažni mit o srpskoj agresiji i agresiji Srbije i JNA na BiH, što je, kako dodaje Linta, jedan od temelja politike bošnjačkih stranaka.

- To konkretno znači da treba isticati brojne činjenice i argumente da je muslimansko rukovodstvo na čelu sa Alijom Izebegovićem želelo rat s ciljem etničkog čićšenja srpskog naroda i stvaranja muslimanske BiH. Radi ostvarenja navedenog cilja muslimanske paravojne, vojne i policijske formacije su počinile masovne zločine nad Srbima širom BiH - navodi, pored ostalog, Miodrag Linta.

On ističe i da "etnički motivisano pravosuđe BiH" odbija da procesuira naredbodavce i izvršioce zločina nad Srbima, jer je, kako tvrdi, u funkciji Bošnjaka i pojedinih zapadnih centara moći kako bi se opravdala bezočna laž o Srbima kao agresorima i zločincima i Bošnjacima kao braniocima i žrtvama.

- Zbog toga srpsko Tužilaštvo za ratne zločine i Ođeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu treba konačno da procesuiraju odgovorne za brojne zločine nad Srbima - naglašava Miodrag Linta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike