Linta uputio pismo premijerki Brnabić, traži rešenje stambenog pitanja proteranih Srba

14.11.2020

15:02

0

Prema procenama više od 12.000 izbegličkih porodica ostaće bez krova nad glavom

Linta uputio pismo premijerki Brnabić, traži rešenje stambenog pitanja proteranih Srba
Copyright Miodrag Linta, Youtube printscreen

Predsednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta zatražio je danas da Vlada Srbije trajno reši stambeno pitanje svih proteranih Srba iz Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.

U pismu koje je uputio premijerki Ani Brnabić on navodi da je u proteklom periodu izgrađeno višse hiljada stambenih jedinica za izbegla i prognana lica, ali smatra da se Regionalni stambeni program koji je u Srbiji počeo 2012. godine sprovodi “nedopustivo spor” i da u obećanom roku od pet godina nije rešeno stambeno pitanje svih 17.000 izbegličkih porodica koje su učestvovale u anketi.

Navodi i da je Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio da će do kraja 2021. godine biti rešeno svega nešto više od 7.000 porodica.

Linta kaže da će prema procenama više od 12.000 izbegličkih porodica ostati bez krova nad glavom, jer nisu bili svi obuhvaćeni anketom Komeasarijata za izbeglice.

On tvrdi i da je u Srbiji potrebno najmanje 7.000 stanova, 3.000 paketa građevinskog materijala, 1.500 seoskih imanja i 500 montažnih kuća da bi se konačno rešilo stambeno pitanje proteranih Srba iz Hrvatske i BiH, navodi se u saopštenju.

Od Vlade trazi, pored ostalog, da se svim proteranim Srbima koji nisu imali izbeglički status reši stambeno pitanje, da se onima koji stanove i sagrađeni preko Regionalnog stambenog programa ili putem raznih međunarodnih organizacija da dobiju tzv. dvostruki popust prilikom otkupa stanova.

Linta traži i da se omogući ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca koji su stanove dobili kroz Projekat „Socijalno stanovanje za ratne vojne invalide i porodice palih boraca“ da stanove dobiju besplatno u vlasništvo.

Savez traži i da se svim proteranim Srbima omogući pomoć u građevinskom materijalu do iznosa od 550.000 dinara za završetak radova.

Pored toga, zahtevi su i da se smanji taksa koju izbjeglice plaćaju prilikom overe kupoprodajnih ugovora za 50 odsto, da se maksimalno ubrza sklapanje kupoprodajnih ugovora, da se ubrza renoviranje uništenih i demoliranih stanova u Zemun Polju koji su dodeljeni ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca pre godinu dana…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike