Ana Brnabić: Uzimanje srpskog gasa u tranzitu bio bi presedan, ali svašta je viđeno u prethodnom periodu

27.04.2022

15:20

0

Premijerka je izrazila nadu da će Poljska i Bugarska uspeti da se dogovore o isporuci gasa

Ana Brnabić: Uzimanje srpskog gasa u tranzitu bio bi presedan, ali  svašta je viđeno u prethodnom periodu
Tan2022-4-13_155057517_6 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije zabrinuta za dotok gasa "Balkanskim tokom" kroz Bugarsku do Srbije, uz ocenu da samo pominjanje mogućnosti uzimanja srpskog gasa u tranzitu nije na mestu.

- Iako je u današnje vreme sve moguće, nisam zabrinuta za dotok gasa putem "Balkanskog toka" kroz Bugarsku u Srbiju. To bi bio presedan takvih razmera koji nikada do sada nije viđen. To bi značilo da ne postoje nikakvi ugovori, ugovorne obaveze, vladavina prava, već da je to Divlji zapad - naglasila je Ana Brnabić u izjavi novinarima na Jahorina ekonomskom forumu na pitanje o izjavi predstavnika Bugarske u vezi s tranzitom ruskog gasa.

Ona je ukazala da bi uzimanje gasa u tranzitu značilo i da roba na kamionima u tranzitu, ako se nekome svidi, može biti uzeta.

To je, istakla je, jednostavno nemoguće.

- Sama priča o tome i sama rečenica bugarskog premijera - mi nećemo to raditi, jednostavno nije na mestu. To niko ne sme ni da zamisli da uradi, a ne da kaže: ''Dovoljno smo dobri da to ne radimo" - istakla je Brnabićeva.

Ona je kazala da bi, ako bi neko uzeo gas u tranzitu, to značilo da više ne postoji nikakva sigurnost ni za koga u Evropi i svetu.

Podsetila je da je Srbija uložila preko milijardu evra u gasovod.

- Pritom smo platili gas, naš je gas, imamo ugovor o snabdevanju sa Rusijom. Desilo se da prolazi kroz Bugarsku, da oni imaju probleme, ali bugarski problemi nisu naši problemi - ukazala je Brnabićeva.

Uzimanje srpskog gasa u tranzitu, ponavlja, bio bi presedan.

- Ali svašta je viđeno u prethodnom periodu - dodala je ona.

Ana Brnabić je izrazila nadu da će Poljska i Bugarska uspeti da se dogovore o isporuci gasa.

- Mene zanima kako ljudi žive u Srbiji, a svaki poremećaj u EU imao bi negativne posledice po privredu Srbije. Što je sve mirnije i stabilnije, to je bolje za nas - zaključila je premijerka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike