Premijerka demantovala - Nije obećano uvođenje sankcija Rusiji

20.04.2022

07:34

0

Teško je braniti jer su ogromni pritisci, ali međunarodno pravo je jasno, ističe

Premijerka demantovala - Nije obećano uvođenje sankcija Rusiji
profimedia-0422260134 - Copyright Profimedia

Premijerka Ana Brnabić demantovala je danas navode i špekulacije da je obećano da će nova Vlada Srbije odmah po formiranju uvesti sankcije Rusiji.

-Ništa nije obećano.Jedini principijelni naš stav, koji je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost, jeste da smo protiv sankcija Rusiji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo pogrešnim kršenje tog integriteta", istakla je Brnabić na RTS-u.

Na pitanje koliko je teško balansirati između zapada i Rusije, s obzirom da su veliki pritisci, ona isgtiče da Srbija ne balansira, već da se vodi jasna spoljna politika zaštite nacionalnih interesa.

-Svi ovi koji sada spekulišu da li će nova vlada morati da uvede sankcije i odluči se, to rade već devet godina i nikada se nisu naučili da brane svoje interese. Mi imamo principijelan način vođenja spoljne politike i ako je nešto obeležilo mandat Aleksandra Vučića i vlast SNS-a, to je da smo uvek branili naše nacionalne interese i da je izuzetno važno da sami o sebi odlučujemo- naglasila je Brnabić.

Premijerka, odgovarajući na pitanje kako se traži moralna ravnoteža i da li se o tome odlučuje na dnevnom nivou ili su neke odluke donete i njih se drže, kaže da se situacija ne analizira od dana do dana, već da se brani od dana do dana.

-Teško je braniti jer su ogromni pritisci, ali međunarodno pravo je jasno, a to što ga sile sveta koriste kako im odgovara, to je drugo. Nas samo to brani i ono je jasno i volela bih da kao što neki poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, isto poštuju i teritorijalni integritet Srbije- rekla je Brnabić.

Ukazuje da je međunarodno pravo jedno te isto za sve, ali da ga velike sile često zloupotrebljavaju. Naglasila je i da "mi to ne radimo i to nas čuva u ovom trenutku."

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike