Ambasador Hil čestitao najveći hrišćanski praznik: Vernici proslavili vaskrsenje i na KiM

24.04.2022

10:09

0

Vladika marčanski Sava poručuje iz Beograda da se danas praznuje pobeda života nad smrću

Ambasador Hil čestitao najveći hrišćanski praznik: Vernici proslavili vaskrsenje i na KiM
kosoov - Copyright printscreen/instagram/petarpetkovic.kim

Vladika marčanski Sava rekao je da je vaskrsenje najveći događaj u svetu, događaj koji nam uliva nadu u život.


- Nema prostora pesimizmu, smrt nije kraj ovog života i nije poslednja reč o svetu i čoveku, nego upravo život počinje - poručio je vladika u izjavi za RTS.

Episkop Sava ističe da je Vaskrs pre svega praznik, proslavljanje najvećeg događaja u istoriji čovečanstva - vaskrsenja Isusa Hrista.

- Odnosno praznik pobede života nad smrću. Hristos dolazi kao drugo lice svete trojice, kao Bog na ovu zemlju, postaje jedan od nas, da bi uradio upravo ono što čovek sam nije sposoban da uradi - da pobedi najvećeg neprijatelja čoveka i sveta, odnosno smrt - dodaje vladika Sava.

Liturgija i na KiM

Više stotina vernika okupilo se u manastiru Gračanica, a liturgiju je služio vladika raško prizrenski Teodosije sa sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske. Pored velikog broja vernika sa centralnog dela Kosova i Metohije, među kojima je bilo i dosta dece, liturgiji su prisustvovali i lokalni zvaničnici, preneo Radio KiM.

Uz zvuke zvona sa crkve Svetog Ðorđa i litiju oko crkve, u ponoć u Prizrenu je objavljeno Vaskrsenje Hristovo.

 


Liturgiju je služio otac Nikita, profesor Prizrenske bogoslovije, uz sasluženje jereja Jovana Radića, paroha prizrenskog i jereja Vladana Vukomanovića, starešine crkve Bogorodice Ljeviške, navodi Radio Goraždevac.

Za pevnicom su pojali maturanti Prizrenske bogoslovije koji po tradiciji ne idu kući za Vaskrs, a prisustvovalo je dvadesetak vernika iz Prizrena, Sredačke župe i Orahovca.

Vaskršnja liturgija služena je jutros i u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, a prisustvovalo je stotinak vernika.

 

 

Čestitke

Svim vernicima pravoslavne vere Uskrs je čestitao i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil na svom Tviter nalogu.

"Hristos Voskrese!", napisao je na ćirilici ambasador.

 

Čestitkama su se pridružili i  zvaničnici Republike Srpske.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku Njegovoj Svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vernicima, saopšteno je iz Kabineta predsednice Srpske.


- Povodom najvećeg hrišćanskog praznika - Vaskrsa, Vama i svim vernicima pravoslavne veroispovesti upućujem najiskrenije čestitke - navodi se u čestitki predsednice Cvijanović, prenosi RTRS.

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, kao i svim pravoslavnim vernicima koji praznuju najveći hrišćanski praznik po julijanskom kalendaru.

- Želim Vam da praznik nad praznicima, svetlo Vaskrsenje Hristovo, proslavite u zdravlju, radosti i miru, te da, okrepljeni i osnaženi istinom pobede života nad smrću, u vaskrslom Gospodu Isusu Hristu steknete čvrst oslonac u čestitoj službi rukovođenja poverenom Vam pastvom - naveo je Čubrilović u čestitki.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik takođe je čestitao patrijarhu, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vernicima.

- Želim da se praznični duh razumevanja i praštanja proširi na sve nas i osnaži nas u zajedništvu i ljubavi sa verom i nadom u život i bolje sutra, da zajedno radimo za dobrobit svakog pojedinca zbog sadašnjih i budućih generacija - istakao je Dodik u čestitki.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija takođe su čestitali Vaskrs.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike