Lažni desničar u raljama Đilasa

21.04.2022

12:23

0

Autor: 24sedam

Čim su uspeli da preskoče izborni prag i osiguraju sebi mesto u parlamentu, “umerene patriote” iz DSS-a su pokazale svoje pravo lice

Lažni desničar u raljama Đilasa
Miloš Jovanović i Dragan Đilas - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Koalicija NADA i njen predstavnik Miloš Jovanović uspeli su nekako na prethodnim izborima da preskoče, ionako mali izborni cenzus, i uđu u Narodnu skupštinu Republike Srbije. Tokom kampanje Jovanović i njegov DSS pokušali su da se predstve kao desni centar i tako privuku patriotski deo biračkog tela. 

Međutim, onog trenutka kada su uspeli da preskoče izborni prag i osiguraju sebi mesto u parlamentu, “umerene patriote” iz DSS-a su pokazale svoje pravo lice. Za istim stolom se našla Đilasova opozicija i Jovanovićeve kvazipatriote.

Odjednom, idologija u koju su se samo par dana pre toga zaklinjali, više nije bila bitna. Poverenje i želje birača još manje.

Pakt „patriota“ i onih koji su za nezavisnost Kosmeta

Milošu Jovanoviću su samo par dana pre toga bila puna usta odbrane Kosova i Metohije i Republike Srpske, konzervativnih vrednosti, protivljenja Evropskoj uniji i NATO paktu. Međutim, sve to je naprasno isparilo čim su pomislili da bi mogli da se nađu na nekoj od funkcija.

Predstavnici DSS-a su sklapali dilove sa onima koji su otvoreno protiv svega onoga za šta se samozvane patriote navodno zalažu.

 

 

Treba li podsećati da su lideri koalicije „Moramo“, ne tako davno optuživali ceo srpski narod za navodni genocid u Srebrenici? Otprilike u isto vreme, Rade Radovanović koji podržava Dragana Đilasa je tvrdio da Srbi nisu počinili samo jedan, nego ni manje ni više – pet genocida! Ipak, to samozvanim patriotama iz DSS-a ne smeta.

 

 

Naravno, potpuno drugu priču je Jovanović govorio pre izbora.

- Je l' vi stvarno mislite da jedna Marinika Tepić za koju je u Srebrenici počinjen zločin genocida, a nije, i ja koji smatram, a to je i pravnička i istorijska istina, da tamo nije počinjen zločin genocida ili jedan Zdravko Ponoš koji jeste pro-NATO, Vikiliks depeše o tome svedoče i ja koji smatram da Srbija mora da bude vojno neutralna država... Kako možemo da stanemo jedni iza drugih – rekao je predsednik DSS-a u jednoj emisiji na TV Prva.

 

 

Nešto kasnije, on je ponovio iste stavove.

- Vladeti Jankoviću ne smeta da bude sa Marinikom koja smatra da je u Srebrenici počinjen genocid niti sa nekim drugim ljudima kojima je NATO blizak – rekao je tada predsednik DSS-a.

 

 

Ipak, čim je pomislio da može da zasedne u fotelju, Jovanović je, kako bi to ostvario, bio spreman da pravi sporazume i dilove čak i sa onima koji otvoreno rade protiv interesa srpskog naroda.

Ko stoji iza svega?

Ko je presudno uticao na to da samozvane patriote preko noći „promene ploču“ i prave dilove sa onima koji otvoreno optužuju srpski narod za najgore zločine? Puka želja za parčetom vlasti ili neki strani faktori koji konstantno pokušavaju da destabilizuju Srbiju kao najznačajnijeg faktora na Zapadnom Balkanu? Odgovor na to pitanje ćemo ubrzo dobiti, jer istina brzo izađe na videlo.

Stav levo liberalnih opcija u Srbiji, koje su doživele totalni debakl na izborima, je jasan. Oni će učiniti sve kako bi Srbiju vratili u vreme kada su u našoj zemlji sve odluke donosili zapadni ambasadori. S druge strane, oni koji sebe nazivaju patriotama, paktiranjem sa takvima pokazuju ne samo da im ideologija u koju se navodno zaklinju ne znači ništa, nego i potpunu političku nezrelost.

M.K./ATAImages
 

Želeći da se dokopaju bilo kakve funkcije oni uopšte ne razmišljaju strategijski na duže staze. Jer, svima je apsolutno jasno šta prosečan glasač DSS-a misli o Đilasu, Mariniki ili koaliciji „Moramo“. Da li je Jovanović, zaslepljen teoretskom šansom da zasedne u fotelju, barem na trenutak pomislio kako će njegovi birači glasati na nekim od sledećih izbora? Za one koji se bratime sa ljudima koji optužuju naš narod za genocid, sigurno neće.

Ne pada sneg da pokrije breg...

Kao što to obično bude, u svakom zlu ima i nešto dobro. To što su samozvane patriote pokazale svoje pravo lice, samo je upozorenje za građane da dobro paze kome poklanjaju poverenje. Kao što kaže srpska narodna izreka: Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svaka zverka pokaže svoj trag.

Srećom, država Srbija je mnogo jača od grupe lidera partija koje su jedva prešle cenzus i onih koji pokušavaju da ih udruže kako bi destabilizovali zemlju u trenutku kada se u svetu događaju globalne promene. Zato, građani nemaju razloga za zabrinutost, ali svakako treba da zapamte da su reči u predizbornoj kampanji jedno, a dela posle izbora nešto sasvim drugo. A o svakome treba suditi isključivo na osnovu njegovih dela. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike