Ostali da večno stražare: Na današnji dan NATO usmrtio pripadnika 78. motorizovane brigade u Reljanu

15.04.2022

20:39

0

Avio-bomba pogodila je šator

Ostali da večno stražare: Na današnji dan NATO usmrtio pripadnika 78. motorizovane brigade u Reljanu
Hvataj - Copyright Slika ekrana/Jutjub/ RTV Focus Vranje

U selu Reljan u opštini Preševo obeležen je Dan sećanja na sedam poginulih pripadnika nekadašnje 78. motorizovane brigade, koji su nastradali tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

Pre tačno 23 godine, 15. aprila 1999. , tokom bombardovanja, avio-bomba pogodila je šator. Tada je poginulo sedmoro artiljeraca, pripadnika 78. motorizovane brigade.

Poginuli su major Ljubisav Stojanović, kapetan Dragan Lukić, stariji vodnik Željko Alar, desetar Dimče Stamenov, vojnici Slobodan Mirković, Aleksandar Popović i Ninoslav Milenkov. Poslednja naredba kapetana Lukića spasila je živote mladih vojnika.

- Po njegovom naređenju ja sam zaštitio i sebe i mladih vojnika dvadeset i nekoliko, bio sam komandir odeljenja, morao sam da napustim položaj da bi spasio vojsku, otišli smo u podzemni kanal, to je bila neka vrsta bunkera, za nas je to bio spas - rekao je Raša Antić iz Lebana, a preneo RTS.

Tog kobnog aprila, negde oko 09.00 časova, počeli su napadi koji su trajali šest sati. Prostor je bio prekriven bombama. Bomba je pogodila i oficirski šator. Ivan Lazić, tada desetar, zadobio je teže povrede.

- Sećanja su i dalje živa, sad možda i malo jača, pošto je prvi put i majka sa mnom, i ćerka je već više puta bila, majka je prvi put, pa sad njoj objašnjavam gde je i kako bilo, pa proživljavam - objašnjava Ivan Lazić iz Vranja. 

- Reljan i ovo mesto na kome se sada nalazimo postali su najbolnije mesto u istoriji postojanja 78. motorizovane brigade, mesto stradanja, a 15. april tužan dan i nikad zaboravljen, sedmorica naših junaka ovde je ostala na večnoj straži - istakao je komandant 4. brigade brigadni general Novica Petrović.

U Pčinjskom okrugu je tokom bombardovanja na 78 ciljeva ispaljeno više od 1.100 projektila, avio bombe, rakete, kasetne bombe, municija sa osiromašenim uranom.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: M. Š.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike