Objavljeni važni rezultati: Evo koliko građana smatra da Srbija treba da bude deo NATO-a!

24.03.2022

12:50

0

Institut saopštava da bi 29 procenata ispitanih prihvatilo izvinjenje NATO-a zbog bombardovanja, dok se 57 odsto izjasnilo da ne bi, a 14 procenata je neodlučnih

Objavljeni važni rezultati: Evo koliko građana smatra da Srbija treba da bude deo NATO-a!
nato - Copyright Profimedia

Prema najnovijem istraživanju Instituta za evropske poslove i Ninamedije, samo 10 odsto građana Srbije daje podršku članstvu zemlje u NATO-u, što je rekordno niska podrška za poslednih sedam godina koliko se ovo istraživanje sprovodi, saopštio je danas Institut.

Navodi se da se u reprezentativnom uzorku od 1.228 ispitanika, čak 82 odsto njih izjasnilo protiv članstva Srbije u NATO-u, dok je osam procenata bilo neodlučno.

Istraživanje pokazuje da najveći broj građana i dalje smatra da su vojni i politički interesi SAD i Zapada glavni razlozi NATO bombardovanja 1999. godine, dok nešto manji broj njih misli da je razlog bilo stvaranje nezavisnog Kosova, zatim politika Slobodana Miloševića i uništenje Jugoslavije.

 

 

Institut saopštava da bi 29 procenata ispitanih prihvatilo izvinjenje NATO-a zbog bombardovanja, dok se 57 odsto izjasnilo da ne bi, a 14 procenata je neodlučnih.

Navodi se da 63 odsto ispitanika smatra kako Srbija ne može imati koristi od članstva u NATO-u, dok 18 odsto misli drugačije, a 19 odsto je neodlučno.

Niska je i podrška saradnji Srbije i NATO-a, jer je 61 procenat ispitanika protiv saradnje, dok ih je 27 odsto za saradnju, a neodlučnih je 13 procenata.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike