Petković oštro o izjavi Kurtija o ZSO: Briselski sporazum nije njegova prćija već pravno obavezujući dokument

11.04.2022

15:00

0

Autor: I.K.

Neispunjavanje najvažnijih odredbi Briselskog sporazuma koje se tiču formiranja ZSO moralo bi da, od strane međunarodne zajednice kao garanta spovođenja potpisanog, dovede do odlučnih konsekvenci za Prištinu i Aljbina Kurtija

Petković oštro o izjavi Kurtija o ZSO: Briselski sporazum nije njegova prćija već pravno obavezujući dokument
Kancelarija za KIM Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, u intervjuu za grčki Katimerini, izneo je tvrdnju da Zajednica srpskih opština krši "duh i tekst Ustava", te istakao da se nada da će Grčka priznati nezavisnost Kosova, na šta je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković oštro reagovao i poručio da je Briselski sporazum pravno obavezujući dokument.

-Novi napadi Aljbina Kurtija na Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština i to uoči devete godišnjice potpisivanja ovog dokumenta potvrda je da u Prištini, na čelu sa Kurtijem, ne postoji ni promil volje da se preuzete obaveze ispune, saopštio je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Briselski sporazum, naveo je Petković, nije Kurtijeva prćija kojom može da raspolaže kako mu volja, već pravno obavezujući dokument koji je u obavezi da sprovede od prvog do poslednjeg slova.

-Neispunjavanje najvažnijih odredbi Briselskog sporazuma koje se tiču formiranja Zajednice srpskih opština moralo bi da, od strane međunarodne zajednice kao garanta spovođenja potpisanog, dovede do odlučnih konsekvenci za Prištinu i Aljbina Kurtija, umesto što mu se na međunarodnim forumima daje prilika da direktno potkopava dijalog, rekao je Petković.

Dodao je da je poštovanje i sprovođenje dosadašnjih sporazuma jedini garant i osnov za dalju normalizaciju odnosa i da se Beograd do sada pokazao kao kredibilan i pouzdan partner na tom polju, dok Priština na čelu sa Kurtijem klizi u radikalni ekstremizam, u kome se sporazumi ne poštuju, već se direktno urušavaju.

-Koliko god Kurti pokušavao da ojača svoju oslabljenu političku poziciju napadima na Beograd, Srbe i obračunima sa ZSO, to mu neće vratiti poljuljano poverenje građana koji žele mir i ekonomski napredak, a ne sukobe, poručio je Petković.

Inače, Kurti je izjavio za grčki Katimerini da Zajednica srpskih opština krši "duh i tekst Ustava", kao i da je to nešto čemu se i kao opozicija protivio.

On je, na konstataciju novinara da je ZSO dogovorena Briselskim sporazumom još 2013. godine, rekao da se tome protivio i kao opozicija, a da je suzavac tokom skupštinske sednice bacio ne zato što je radikalan, već zato što su Briselskim sporazumom "nametnute neke stvari".

"Kosovo bi postalo nova Bosna, nefunkcionalna država. Nakon što nas je ustavni sud oslobodio, presudio je da Zajednica opština sa srpskom većinom krši duh i tekst ustava. Na Kosovu nema incidenata između Albanaca i Srba, u Srbiji je druga stvar", rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Na pitanje zašto priča o napadima kada je utisak da Srbija želi da jača ekonomsku saradnju sa zemljama regiona, Kurti kaže da Beograd ima bliske veze sa Rusijom i da, kako tvrdi, svaki drugi dan pravi poređenje Kosova sa Krimom.

"Poslednji put kada je Vladimira Putina video u novembru, Aleksandar Vučić je rekao da su razgovarali o ''dvostrukim standardima i licemerju u međunarodnim odnosima'' i pokazao mu mapu severa Kosova. Zašto bi Vučić rekao da je Putinu pokazao sever Kosova na mapi? U opasnosti smo", tvrdi Kurti.

Naveo je i da je zabrinut za Zapadni Balkan za koji kaže da bi zbog rata u Ukrajini mogao da se destabilizuje.

Kurti je rekao i da Grčku smatra partnerom i u EU i NATO i da se nada da će Grčka priznati tzv Kosovo.

"Ako Grčka bude prednjačila, slede Slovačka, Rumunija, Španija i Kipar", smatra Kurti.

Bonus video:

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti