GIK: Odbijeno 85 prigovora na glasanje

10.04.2022

18:35

0

Sednica na kojoj su članovi GIK-a razmatrali prigovore trajala je nešto manje od tri časa

GIK: Odbijeno 85 prigovora na glasanje
Tan2022-4-3_123421291_0 - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Gradska izborna komisija odbila je na današnjoj sednici 85 prigovora na glasanje na biračkim mestima na beogradskim izborima kao neosnovane, kao i prigovor koalicije "Ujedinjeni za pobedu Beograda" na rad predsednika GIK-a zbog nepravilnosti tokom sprovođenja glasanja na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda.

Prigovor na rad predsednika GIK-a odbačen je sa 21 glasom "za" i dva uzdržana, dok je prigovor za biračko mesto na opštini Savski venac odbijen jednoglasno zbog toga što to biračko mesto ne postoji.

Sednica na kojoj su članovi GIK-a razmatrali prigovore trajala je nešto manje od tri časa, a prigovori su se odnosili na to da su na pojedinim biračkim mestima nedostajali kontrolni listići, potvrde o glasanju van biračkog mesta, zatim na neslaganje broja glasačkih listića po listama u odnosu na liste iz zapisnike, ali i na povredu izborne procedure zbog grupnog glasanja.

Takođe, prigovori su se odnosili i na nepotpunost Zapisnika o radu biračkog odbora, zatim beleženje rednih brojeva glasača putem mobilne aplikacije što se može, kako kažu pojedini članovi GIK-a, predstavnici opozicije, tumačiti i kao pritisak na građane da glasaju, zatim fizički napadi na članove biračkih odbora na biračkim mestima.

Ponovljeni izbori u BG 16. aprila na četiri biračka mesta

Izbori će se ponoviti na biračkom mestu broj 49 u Osnovnoj školi "Ivan Milutinović" na Paliluli na kojem je rešenjem GIK-a utvrđeno da se rezultati glasanja ne mogu utvrditi.

Glasanje će se ponoviti i na tri biračka mesta na kojima je rešenjem Gradske izborne komisije poništeno glasanje.

Ta tri biračka mesta su u osnovnoj školi "Filip Višnjić", biračko mesto broj 31, na Paliluli, zatim na biračkom mestu broj 39 - MZ Terazije na opštini Stari grad i na biračkom mestu broj 106 - Dom kulture Velika Moštanica, na Gradskoj opštini Čukarica.

Ukupan broj birača na ta četiri biračka mesta gde će biti održano ponovljeno glasanje ostaje isti i iznosi 5.803 birača, a pojedinačno je na biračkom mestu 49 na Paliluli 1.684 upisanih građana u birački spisak, na mestu 31 na Paliluli 2.087, na biračkom mestu 39 na Starom gradu 643 i na biračkom mestu broj 106 na Čukarici 1.389.

Kao neosnovani odbijeni su prigovori koalicije "Duško Vujošević - Boris Tadić Ajmo ljudi" na glasanje na 18 biračkih mesta na opštini Zvezdara, 14 biračkih mesta na Novom Beogradu i po jednom biračkom mestu na Paliluli i na Savskom vencu.

Koalicija "MORAMO" uputila je prigovore na glasanje na četiri biračka mesta u Zemunu, po dva u Grockoj i Novom Beogradu, kao i po jedno biračko mesto u Rakovici, na Voždovcu, Čukarici, Zvezdari.

Koalicija "Ujedinjeni za pobedu Beograda" predala je prigovore na glasanje na jednom biračkom mestu u Barajevu, tri na Voždovcu, dva u Grockoj, koliko i na Zvezdari, tri u Zemunu, dva u Lazarevcu, devet na Novom Beogradu, jednom u Obrenovcu, četiri na Paliluli, dva u Rakovica, tri u Surčinu i pet na Čukarici.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike