RIK: Ponavljanje parlamentarnih izbora na 54 biračkih mesta, predsedničkih na 35

08.04.2022

18:20

0

Ponovljeni izbori održaće se 16. aprila

RIK: Ponavljanje parlamentarnih izbora na 54 biračkih mesta, predsedničkih na 35
Glasačka kutija - Copyright Milan Maricic/ATAImages

 

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je večeras da je RIK na sednicama 6. i 8. aprila doneo rešenja o ponavljanju izbora na 54 biračka mesta za izbor narodnih poslanika i na 35 biračkih mesta za izbor predsednika republike.

On je na konferenciji za novinare naveo da će se izbori održani 3. aprila ponoviti na onim biračkim mestima na kojima je rešenjem nadležnih lokalnih izbornih komisija glasanje poništeno.

Prema njegovim rečima ponovljeni izbori će se održati u subotu 16. aprila, od sedam do 20 časova, glasački listići za izbor narodnih poslanika biće roze boje, štampaće ih se 32.181 a listići za izbor predsednika biće tirkiz boje i njih će biti štampano 28.687.

Na pitanje o ponašanju RIK-a u izbornoj noći i "povlačenju" Komisije, kako su to okarakterisali pojedini mediji, Dimitrijević je rekao da je za razliku od prethodnih godina kada je RIK izlazio samo dva do tri puta u toku izborne noći i saopštavao rezultate, ovog puta RIK omogucćio da svaki građanin, učesnici u izbornom postupku kao i mediji mogu u realnom vremenu da prate proces obrade podataka

"Paralelno sa obrađenim podacima koje su saopštavali štabovi učesnika u izbornom procesu i referentnih organizacija za praćenje izbora, mediji su mogli da prate procenat unetih i obrađenih podataka u RIK- u svakom trenutku u realnom vremenu", rekao je Dimitrijević.

Dodao je da je lično ponosan na ovaj postignuti stepen javnosti rada u RIK i da veruje da će neki budući sastav RIK-a dodatno unaprediti izborni proces.

Na osnovu obrađenih 98.77 biračkih mesta, kada je reč o parlamentarnim izborima, SNS je osvojila 120 mandata, slede Ujedinjeni za pobedu 38, pa Ivica Dačić-premijer sa 32 poslanika, pa Moramo sa 13, Dveri i Zavetnici sa po 10, SVM - 5, Muftijin amanet - 3 i Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka sa po 2 poslanička mesta.

Na predsedničkim izborima najviše glasova je dobio Aleksandar Vučić koji je osvojio 58,55 odsto glasova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike