Opstrukcija rada Gradske izborne komisije u Beogradu: Prigovori napravljeni na isti kalup

09.04.2022

21:10

0

To nisu prigovori u interesu građana, birača, nego su sredstvo za opstrukciju rada GIK

Opstrukcija rada Gradske izborne komisije u Beogradu: Prigovori napravljeni na isti kalup
ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić izjavio je večeras da prigovori koji su podneti na beogradske izbore nisu podneti radi zaštite izborne volje građana, već isključivo radi opstrukcije rada izborne komisije. Navodeći da je GIK pre nekoliko dana dobio 350 prigovora, Lukić je novinarima posle sednice GIK rekao da su prigovori napravljeni na isti kalup.    

Gradska izborna komisija (GIK) na sednici, koja je počela u 18.15 sati, odlučivala je o više od 380 prigovora na beogradskim izborima, koje je podnela opozicija. Sednica je prekinuta posle 10 minuta i usledila je pauza zato što podnosioci prigovor nisu prihvatili predlog predsednika GIK-a da se rešavanje po tim prigovorima učini tako što će se obaviti uvid u kompletan izborni materijal i utvrditi pravno valjane činjenice. Međutim, predlog je usvojen većinom glasova.

Predsednik GIK-a Zoran Lukić rekao je rekao da je stigao 381 prigovor.

Lukić je predložio da se formira komisija nadležna za otvaranje vreća sa izbornim materijalom.

Komisija će potom postupati u zavisnosti od vrste prigovora i sastaviti zapisnik kao na primeru uzorka džakova od pet odsto.

Lukić je ranije danas za Tanjug da je komisija primila više od 350 prigovora, koji se odnose na to da nisu tačni ili dobro formulisani rezultati koje su birački odbori utvrdili i u kojima se predlaže poništavanje glasanja na tim mestima.


- Moj predlog će biti, s obzirom na obimnost prigovora i njihovu suštinu koja zahteva uvid u izborni materijal, da se donese odluka da se sve vreće sa izbornim materijalom otvore, sa glasačkih mesta na koja se prigovori odnose, a da tome prisustvuju predstavnici svih lista, rekao je Lukić.

I da na taj način utvrdi šta je tačno, a šta nije, dodao je Lukić.

- To nisu prigovori u interesu građana, birača, nego su sredstvo za opstrukciju rada GIK, ostalih izbornih komisija, a pre svega za opstrukciju proglašenja i utvrđivanja volje građana koju su 3. aprila izrazili na svojim izbornim mestima, rekao je Lukić.

Lukić je naglasio da je GIK s obzirom na vrstu i sadržinu tih prigovora bio u obavezi da izvrše uvid u izborni materijal, odnosno vreće.

On je naveo da su predstavnici opozicionih lista odbili da to učini GIK, a zatim su odbili da učestvuju u radu komisije koja će obaviti uvid u izborni materijal.

- Potrudićemo se da ne vodimo računa o vremenu, odnosno koliko će to da traje, nego o kvalitetu, da na pravi, zakoniti i transparentan način utvrdimo šta se nalazi u vrećama, kazao je Lukić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike