Gervala se sastala sa palestinskim šefom diplomatije, ambasador u Srbiji poručio: Taj susret na margini za nas ne znači ništa

05.04.2022

10:35

0

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Gervala tokom sastanka izrazila želju Prištine da ojača odnose sa Palestinom

Gervala se sastala sa palestinskim šefom diplomatije, ambasador u Srbiji poručio: Taj susret na margini za nas ne znači ništa
ambasador palestine gervala - Copyright Printscreen/webtv.un.org/Youtube/Plusonline

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala-Švarc sastala se sa palestinskim šefom diplomatije Rijadom Al Malkijem na Diplomatskom forumu u Antaliji, održanom od 11. do 13. marta, ali je taj sastanak držala u tajnosti, prenosi Kosovo onlajn pisanje portala Demokracija.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Gervala tokom sastanka izrazila želju Prištine da ojača odnose sa Palestinom, a da je Al Maliki rekao da Palestina ima posebne odnose sa Srbijom.

Dodao je da je mogućnost razmatranja izgradnje bilo kakvog bilateralnog odnosa sa Prištinom uslovljena premeštanjem diplomatskog predstavništva koje je ona otvorila u Jerusalimu u Tel Aviv.

„Prisustvo ambasade u Jerusalimu stav je suprotno međunarodnom pravu i rezoluciji Saveta bezbednosti“, istaknuto je u saopštenju.

Nema promene stava

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan izjavio je za Kosovo onlajn da se stav Palestine po pitanju Kosova ne menja, i da to što se kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala nedavno sastala sa šefom palestinske diplomatije Rijadom Malkijem neće uticati na promenu tog stava.

"To što se ministarka sastala na margini skupa u nekom turskom gradu za nas ne znači ništa i ne znači promenu stava", rekao je Nabhan.

On je dodao da se Palestina, kada se radi o Kosovu, rukovodi sa dve principijelne stvari – poštovanjem Rezolucije UN 1244 i zalaganjem za pregovore Beograda i Prištine.

"Drugo, pitanje otvaranja ambasade tzv. Kosova. Ova gospođa ne poznaje dovoljno šta znači Jerusalim za Palestinu i Arape. Treba da upozna stav Palestine i palestinskih muslimana i hriščana, pa tek onda nešto da govori o tome", rekao je Nabhan i ponovio da je pitanje Jerusalima za Palestinu crvena linija preko koje niko ne može da pređe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike