Dodik poručio: Tražiću od Srbije jednu stvar, za to se borim godinama!

03.04.2022

14:29

0

Govoreći o opštim izborima u BiH, koji bi trebalo da se održe početkom oktobra, Dodik je ocenio da će Republika Srpska na izborima dobiti demokratsku vlast, kao i da postoji i varijanta da sama organizuje izbore

Dodik poručio: Tražiću od Srbije jednu stvar, za to se borim godinama!
Tan2022-3-24_215738590_5 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, rekao je danas da će se zalagati da svi građani Republike Srpske po automatizmu dobiju državljanstvo Srbije, ističući da će nastaviti to da traži od vlasti Srbije.

- To će biti deo mojih napora, odnosno da u saradnji sa vlastima Srbije obezbedimo državljanstvo za sve građane Republike Srpske. To sam tražio i svih ovih godina otkako sam na vlasti - objasnio je Dodik u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, Hrvati i Mađari, koji žive izvan matičnih zemalja, imaju državljanstva tih zemalja, dodavši da tako i Srbima iz RS treba omogućiti državljanstvo Srbije.

Govoreći o opštim izborima u BiH, koji bi trebalo da se održe početkom oktobra, Dodik je ocenio da će Republika Srpska na izborima dobiti demokratsku vlast, kao i da postoji i varijanta da sama organizuje izbore.

- Nama je izborni proces otrgnut, kao i mnoge druge stvari. Republika Srpska je subjekt izbornog procesa, a na nivou BiH se sastavljamo i niko se ne bira na ovom nivou. To govori o intenciji onih koji su stvarali Dejtonski sporazum da subjektivitet nad izborima preda entitetima - zaključio je Dodik.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike