Srbija zauzela stav povodom sukoba u Ukrajini, Vučić: Uspevamo da izdržimo bez velikih posledica

26.03.2022

08:25

0

Na pitanje o tome kakve pritiske trpi Srbija zbog svog stava i odbijanja da uvede sankcije Rusiji, da li su to ekonomske sankcije, diplomatski pritisci, povlačenje investitora Vučić je rekao da je u pitanju sve od toga po malo

Srbija zauzela stav povodom sukoba u Ukrajini, Vučić: Uspevamo da izdržimo bez velikih posledica
vucic euronews3 - Copyright Printscreen/Euronews

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je Srbija zauzela stav povodom sukoba u Ukrajini i da se on ne menja, a povodom odbijanja da uvede sankcije Rusiji istakao da time čuvamo teritorijalni integritet zemlje.

- Naša pozicija se menja svakog dana, ne u našem odnosu prema sukobu u Ukrajini, ono što je doneto na Savetu za nacionanu bezbednosti i dalje stoji, ali se menja život, cene vitalnih sirovina, kad rastu cene nafte i gasa i elektricne energije, uglja, bakra, celika i to na dramatican nacin, rastu i cene hrane - rekao je Vucić za Juronjuz Srbija.

Na pitanje o tome kakve pritiske trpi Srbija zbog svog stava i odbijanja da uvede sankcije Rusiji, da li su to ekonomske sankcije, diplomatski pritisci, povlačenje investitora Vučić je rekao da je u pitanju sve od toga po malo.

Printscreen/Euronews
 

Na pitanje da li Srbija time što ne uvodi sankcije Rusiji, od sebe sama pravi neprijatelja Zapadu, kaze da je to mozda tako, ali ističe da mi imamo svoju zemlju i brinemo o njoj.

- Možda ste u pravu. Ali mi imamo svoju zemlju u kojoj živimo. Da uvedemo sankcije, pitali bi nas zašto smo... Trudimo se da ne rizikujemo našu poziciju. Druga strana medalje je da izuzmemo moralni i emocionalni deo. A moral je važan, a neću da podsećam ko je na našoj strani svaki put kad govorimo o Kosovu i Metohiji - ukazao je Vučić.

On je upitao i kako ćemo da čuvamo posle svoj teritrorijalni integritet, kako da platimo gas.


- Ne znam kakve ce posledice ovo da ima, ali mislim da smo doneli najpravičniju odluku usaglašenu sa nacionalnim, ekonomskim i državnim interesima. Zašto da prihvatimo sve odluke iz Brisela. Da imamo resavsku školu prepisivača. Ja sa tim ne mogu da se složim. Srbija je država za sebe. A prijateljstvo sa Kinom nam je donelo dve najveće kompanije u Srbiji -  napomenuo je on.
Printscreen/Euronews
 

Govoreći o pritiscima za uvodenje sankcija Rusiji, Vucić je ocenio da Srbija i dalje uspeva da izdrži, a da nema velikih posledica.

Na pitanje šta ako Rusiju izbace iz Saveta bezbednosti UN, Vucić je rekao da dobro poznaje Putina i da misli da moze da razume sta mu je u glavi.

- Kao analitičar mogao bih mnoge stvari da otkrijem, verujem da poznajem (predsednika Rusije Vladimira) Putina bolje nego 99 odsto lidera u svetu. Mislim da razumem šta mu je u glavi. Mislim da ga je Zapad iznenadio prva tri dana. Onda je rekao ''ja sad nemam kud moram da se borim'' i sada više on iznenađuje Zapad. Naravno to ima užasne posledice i po Rusiju i po Zapad i po nas - rekao je Vučić.

Na konstataciju da se Srbija percipira kao zemlja koja je na strani Rusije zbog toga što nije uvela sankcije, kao i da je holandski premijer Mar Rute rekao da Srbija nije spremna na sve da uđe u EU, Vučić je rekao da bi "on morao sebi da kaže da se Srbija ponašala principijelno u skladu sa normama međunarodnog prava i tako glasala u UN".

- Mogla bi Srbija da postavi pitanje Marku Ruteu i svima ostalima, sećate li se kada ste ubijali ovu zemlju i tada je bilo kršeno međunarodno javno pravo, bez odluke SB UN ste ubili 82 dece. Oduzeli ste nogu Bojani Žarčanin. Jel imate nešto da nam zamerite po drugim pitanjima? Da li smo slabiji od ostalih kandidata? Dopustite nam da imamo svoju zemlju da smo ponosni na svoju zemlju i poreklo - zaključio je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike