Drecun o mogućnosti ulaska tzv. Kosova u NATO: Plan je sledeći!

05.03.2022

19:06

0

- Zašto bi Srbija ušla u konflikt sa zemljom koja je stalna članica Saveta bezbednosti i koja nam pruža ključnu podršku u UN i u odbrani našeg teritorijalnog integriteta? - pita Drecun

Drecun o mogućnosti ulaska tzv. Kosova u NATO: Plan je sledeći!
Milovan Drecun - Copyright YouTube/TV Happy

Zahtevi Prištine za hitan prijem u NATO i brže formiranje vojske Kosova, predstavljaju besmisleni propagandni potez, koji se svodi na optužbe prema Beogradu da bi, imajući u vidu krizu u Ukrajinu, mogao nasilnim putem da reši kosmetski problem, poručio je danas predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

On je za Tanjug rekao da je Prištini potpuno jasno da tzv. Kosovo ne može prečicom postati članica NATO i istakao da se Beograd veoma jasno deklarisao za dijalog.

- Beograd želi da na miran, politički način reši kosmetski problem, a Priština je ta koja blokira dijalog. Istovremeno, takvim potezima ne samo da pokušava da zadobije pažnju NATO zemalja i dobije podršku za ubrzanije formiranje tzv. vojske Kosova, već i da dobije što je moguće više finansijske i materijalne podrške za tu formaciju - rekao je Drecun.

 Pratite dešavanja u Ukrajini čitajući naš blog 

On napominje da prištinska strana želi da, pričom o navodnoj opasnosti od Srbije, zamaskira sopstvene pripreme za nasilno rešavanje pitanje severa Kosova.

- Oni su već tzv. kosovske bezbednosne snage ustrojili po principu klasične vojne organizacije, imaju tri pešadijska puka, naoružanje koje je teškog kalibra, imaju i artiljeriju i neke haubice. Žele da nabave još naoružanja, a sve to nam pokazuje da srpski narod može biti ugrožen od te formacije - ukazao je Drecun.

Tanjug / Dragan Kujundžić
 

Naveo je da će Priština samo ove godine za kupovinu naoružanja izdvojiti više od 50 miliona evra.

Drecun naglašava da Priština dobija i značajno naoružanje i pomoć od SAD, Turske, Nemačke, Velike Britanije, dok se veliki broj pripadnika KBS školuje na vojnim akademijama zemalja članica NATO.

- Specijalno-operativna jedinica čak za 50 odsto povećava brojno stanje. NATO bi morao da pogazi ključne principe na kojima počiva da bi primio jednu takvu tvorevinu u svoje članstvo. Stigle su izjave njihovih visokih zvaničnika da to jednostavno nije realno. Dakle, Priština lovi u mutnom, pokušava da svaku situaciju iskoristi da bi Srbiju predstavila u što je mogućem negativnijem svetlu - poručio je Drecun.

Kaže i da Priština time želi da opravda ono što radi u procesu dijaloga, koga blokira i pri čemu neće da razgovara sa našom delegacijom.

- Žele da ovladaju nasilno. Ambicija Prištine je da pokušaju da dobiju članstvo u Savetu Evrope, napadaju opet Interpol, pokušaće da ponovo uđu u neke međunarodne organizacije gde nisu uspevali minulih godina i oni sada traže podršku, predstavljajući se kao nekakav istureni bastion - naveo je Drecun.

AP Photo/Bojan Slavković
 

Drecun je istakao da je Balkan bez svoje volje uvučen u geopolitičko sučeljavanje zapada sa Rusijom.


- Nažalost, to se ne može izbeći. Srbija pokušava da sačuva svoju geoplotičku poziciju i da izađe sa što manje štete. Smatramo da se sankcijama nijedan problem ne može rešiti, to pokazuje i naše iskustvo - rekao je Drecun.

On je upitao zašto bi Srbija ušla u konflikt sa zemljom koja je stalna članica Saveta bezbednosti i koja nam pruža ključnu podršku u UN i u odbrani našeg teritorijalnog integriteta.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike