Suspendovana predsednica Osnovnog suda u Mitrovici zbog sastanka kod Vučića

24.03.2022

19:44

0

Ovu vest saopštio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Suspendovana predsednica Osnovnog suda u Mitrovici zbog sastanka kod Vučića
Ljiljana Stevanović Youtube Radio Kontakt plus 2 - Copyright Youtube printscreen Radio Kontakt plus

Sudski savet Kosova odlučio je da suspenduje predsednicu Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović nakon što je u Beogradu prisustvovala sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Kosovo onlajn pisanje Ekonomija onlajn. 

Inače, vest o pokretanju disciplinskog postupka protiv sudije je potvrdila portparolka Vrhovnog suda Antigona Uka-Ljutfiu. 

Ovu vest saopštio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da je predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rešio da napadne Srbe, da je pogazio Briselski sporazum i da želi da sruši mir na KiM, naglasivši da će Srbija biti uvek uz svoj narod.

- Poštovani Srbi, po nalogu Aljbina Kurtija smenjena je danas iz kosovskih institucija srpski sudija Ljiljana Stevanović. Za ujutru je pripremljena smena svih srpskih komandira, policajaca koji su bili na Sednici saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu, izjavio je Vučić.

Sudski savet Kosova je juče reagovao nakon izveštaja da je Stevanović prisustvovala sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Vrhovnog suda Enver Peci, kao nadležni organ za sve predsednike sudova, obavestio je Sudski savet Kosova da razmatra pitanje učešća predsednice Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljane Stevanović na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 
Takva reakcija Sudskog saveta Kosova usledila je nakon što je ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu na konferenciji za novinare pozvala to telo da preduzme akciju u odnosu na predsednicu Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljanu Stefanović.

"Što se tiče učešća predsednika Osnovnog suda na sastanku sa Vučićem, žao mi je zbog toga jer smatram da sudije i predsednici sudova moraju da se ponašaju sa najvišim moralnim i profesionalnim integritetom i svaki sastanak i učešće na ovom sastanku krši ovaj integritet", rekla je Hadžiu.
 
Ona je pozvala Sudski savet Kosova da preduzme mere u vezi sa ovom situacijom, jer prema njenim rečima, za radnje, prekršaje ili sumnje u prekršaje sudija ili predsednika sudova, odgovornost pada na Sudski savet.

Hadžiu je rekla da takvi sastanci ili posete narušavaju imidž pravosudnog sistema i odgovornost je Sudskog saveta Kosova da preduzme mere u vezi sa tim, na osnovu Zakona o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike