Preminula Medlin Olbrajt!

23.03.2022

18:36

0

Bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država umrla je u 84. godini

Preminula Medlin Olbrajt!
medlin _profimedia-0416073554 - Copyright Profimedia

Umrla je Medlin Olbrajt, prva žena državni sekretar SAD, koja je pomogla u vođenju spoljne politike Zapada nakon Hladnog rata.

Imala je 84 godine.

Bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Medlin Olbrajt ostala je u Srbiji upamćena kao nemilosrdna žena. Kako je ona jedan od najglasnijih zagovornika bombardovanja Jugoslavije i nezavisnosti Kosova, ovo ime u našoj zemlji se i danas izgovara sa gorčinom, a njeni postupci su još neobičniji kada se u obzir uzme njena celokupna životna priča.

Medlin Olbrajt je rođena 15. maja 1937. godine u Pragu kao Marija Jana Korbelova. Ime koje je dobila po tetki nije se dugo zadržalo, pošto ju je baka prozvala Madlen, a svi su je, dok je bila mala, zvali Medlinka. Novo ime, Medlin, zvanično je uzela prilikom odlaska na školovanje u Švajcarsku.

U Pragu je provela samo nekoliko nedelja, nakon čega je zbog oca Josefa Korbela, koji je bio je ataše za štampu pri ambasadi Čehoslovačke u Beogradu, prvu godinu života, pred sam Drugi svetski rat, provela u glavnom gradu Jugoslavije.

Madlen Olbrajt je prva žena državni sekretar i, u vreme svog mandata, žena sa najvišim položajem u istoriji SAD. S obzirom da nije rođena Amerikanka, nije mogla da se nada predsedničkom položaju. 

Za vreme svog mandata značajno je pojačala uticaj američke politike u Bosni i Hercegovini i na Bliskom istoku. Na sebe je navukla bes brojnih Srba u bivšoj Jugoslaviji zbog primetnog antisrpskog stava i uloge koju je imala u artikulisanju američke politike za vreme ratnih sukoba na Balkanu, naročito na Kosovu i u Bosni. Kako je Kolin Pauel naveo u svojim memoarima, Olbrajtova je svoj stav prema upotrebi vojske obrazložila rečima: „U čemu je svrha posedovanja ovakve superiorne vojne sile (...) ako ne možemo da je upotrebimo?"

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Uskoro opširnije na 24sedam.rs

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike