Đukanović i Kurti na istom zadatku: Orkestrirano napadaju, podižu tenzije i optužuju Rusiju i Srbiju

21.03.2022

12:53

0

U intervjuu grčkom listu "Katimerini" Đukanović govoreći o ruskoj intervenciji u Ukrajini, nalazi paralelu sa Crnom Gorom

Đukanović i Kurti na istom zadatku: Orkestrirano napadaju, podižu tenzije i optužuju Rusiju i Srbiju
Albin Kurti Milo Đukanović - Copyright Profimedia

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore i Aljbin Kurti premijer privremenih prištinskih institucija orkestrirano u medijima napadaju Srbiju i iznose optužbe na račun srpskog rukovodstva.

U intervjuu grčkom listu "Katimerini" Đukanović govoreći o ruskoj intervenciji u Ukrajini, nalazi paralelu sa Crnom Gorom te za političku krizu kojoj se, kako kaže, ne nazire kraj, okrivljuje "pritisak velikosrpske i ruske destrukcije".

Teleskopija/Youtube printscreen
Milo Đukanović

 

"Protivnici njenog evropskog i evroatlantskog puta u međuvremenu su od opozicije postali deo vlasti, i iznutra podrivaju institucije sistema. Da ironija bude veća, to je urađeno ne samo politikom, tj. nacionalističkim angažmanom Srpske pravoslavne crkve, koja je remetilački faktor i u Crnoj Gori i u regionu, nego i uz podršku pojedinih zapadnih partnera koji nisu videli i još uvek dovoljno ne vide destrukciju trećih strana zaogrnutu floskulama o demokratskom napretku društva. Projekat „Ruskog sveta“ se na Balkanu zove „Srpski svet“, a Crna Gora smatra se njegovim prirodnim delom", kaže Đukanović i dodaje da je medijska infrastruktura odavno postavljena u regionu, te da su centri u Beogradu i Banjaluci, odakle aktivnost šire na Crnu Goru i ceo region.

On dodaje da je Beograd jedna od retkih evropskih prestonica, ako ne i jedina, koja nije osudila rusku agresiju, i koja se nije pridružila politici sankcija Evropske unije, iako je zemlja kandidat. Đukanović očigledno zaboravlja da je Srbija osudila ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, s tim da se nije pridružila sankcijama.

Govoto istovremeno, Aljbin Kurti, piše italijanski list "La Republika", izjavljuje da Srbija “imitira Rusiju”, pa optužuje predsednika Srbije da je “marioneta Kremlja”, prenosi Kosovo onlajn pisanje Gazete ekspres. Ocenjuje da "Srbija, kao i Rusija i Belorusija, ima srednjovekovne, panslovenske i veoma mračne mitove".

Profimedia
Aljbin Kurti

 

Nalazi paralelu u odnosu Rusije prema Donbasu, Krimu, Južnoj Osetiji sa Srbijom prema srpskom entitetu u Bosni, političkom entitetu u Crnoj Gori, koji ne priznaje njenu nezavisnost, i "nelegalnim strukturama na severu Kosova“.

Za Putina Kurti kaže da se oseća kao Staljin koji svog Ruzvelta vidi u Bajdenu, te da "želi da prekroji istoriju“ i da će rat u Ukrajini da proširi.

"Zato smo zabrinuti. Zapadni Balkan je region gde on može da pokuša da to uradi i može da upotrebi hemijsko oružje kao što je već učinio u Siriji”, kaže Kurti i dodaje da Srbija "želi evropski novac i rusko oružje".

Vučić zakazao sednicu za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za utorak sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj se očekuje da budu donete teške i dalekosežne odluke vezane za KiM, odnos Srbije i Crne Gore, kao i u vezi sa krizom izazvanom ratom u Ukrajini. Biće, kako se nezvanično saznaje, donete i važne mere u vezi sa snabdevanjem Srbije naftom i gasom nakon odluke EU da sprovede sankcije za sve ruske kompanije.

"Prošle godine Kosovo je učestvovalo sa 350 vojnika u najvećoj vežbi NATO. Srbija je umesto toga učestvovala sa Rusijom i Belorusijom u 'Slovenskom štitu'", rekao je on.

Kurti ocenjuje da su postojala "dva zajednička vojna programa između Rusije i Srbije".

"Centar Sputnjika na Balkanu je u Beogradu, a 160 kilometara od Prištine je Ruski humanitarni centar. Oni su srce hibridnog rata na Zapadnom Balkanu, a kao što smo videli, ovo nije zamena za rat, ovo je njegova priprema“, rekao je Kurti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike