Lažni američki diplomata u izbornoj komisiji ispred Dveri u Inđiji!?

22.03.2022

13:18

1

Autor: 24sedam

Simijanović je rođen na Cetinju i u Inđiji je prijavljen 1. decembra 2021. godine iako ne živi u tom gradu

Lažni američki diplomata u izbornoj komisiji ispred Dveri u Inđiji!?
viber_image_2022-03-22_14-00-57-393 - Copyright Arhiva/Tanjug/Strahinja Aćimović

Ispred Dveri u opštini Inđija u izbornu komisiju imenovan je Stevan Simijanović, osoba koja je bila u centru skandala oko lažnog predstavljanja u Crnoj Gori.

Simijanović je rođen na Cetinju i u Inđiji je prijavljen 1. decembra 2021. godine iako ne živi u tom gradu.

Američki državljanin i lažni diplomata

Inače, ovaj Cetinjanin je dospeo u živu javnosti kada je, zbog susreta s njim, pred Odborom za bezbednost u Skupštini Crne Gore, 19. marta 2021. godine saslušan Dritan Abazović. 

Kako su mediji tada preneli, Simijanović se lažno predstavljao kao američki diplomata.

On je priveden 8. februara u Nikšiću pod sumnjom da je koristio falsifikovani diplomatski pasoš Sjedinjenih Država. Posle privođenja, osnovna tužiteljka u Nikšiću Ana Doderović pustila je Simijanovića da se brani sa slobode, a on je 12. februara napustio Crnu Goru preko graničnog prelaza Dobrakovo i prešao u Srbiju.

Printscreen/YouTube
 

Prema pisanju medija iz Crne Gore, on je tokom boravka u toj zemlji, lažno se predstavljajući kao američki diplomata, pokušavao da ostvari saradnju sa ljudima iz bezbednosnog sektora u Vladi Crne Gore.

Ambasada Sjedinjenih Država u Podgorici je posle izbijanja skandala zvanično obavestila crnogorsku policiju da jeste riječ o američkom državljaninu, ali ne i o "američkom diplomati koji radi u ambasadi SAD-a u Beču pri misiji OEBS-a", kako se Simijanović predstavljao i kako je napisano na vizit karti koja je pronađena kod njega prilikom hapšenja. Ambasada je, takođe, odbacila bilo kakvu njegovu povezanost sa američkim državnim poslovima u Crnoj Gori.

Dnevnik Pobjeda je tih dana objavio da je Simijanović uhapšen posle boravka u sedištu kompanije Miodraga Dake Davidovića, biznismena i čelnika tada tek osnovanog Narodnog pokreta.

Privatna arhiva
 

 

Boško Obradović i američke veze

To što je Simijanović imenovan u izbonu komisiju baš ispred Dveri, koje se predstavljaju kao “patriotska partija” može da zvuči čudno samo onima koji nisu pažljivo pratili dešavanja oko ove stranke.

Naime, pre nekoliko godina u javnosti su se pojavile informacije da su Pokret Dveri i njihov lider Boško Obradović, od Amerikanaca dobili čak milion evra za predizbornu kampanju.

Glavni posrednik u finansijskom dilu SAD i Dveri bila je američka državljanka, profesorka Jasmina Vujić, koja je od 2015. članica Političkog saveta Dveri.

Vujićevu je tada ruska Federalna novinska agencija u tekstu pod naslovom "Trojanska kobila" označila kao američkog čoveka bliskog bezbednosnim službama u Vašingtonu koja je na srpsku političku scenu instalirana da bi diskreditovala prorusku i patriotsku opciju.

Printscreen/Youtube
 

- Zapadni uticaj se danas širi u Srbiji. Zapad uvodi svoje ljude u proruske strukture. Jedna od njih je i Jasmina Vujić, Amerikanka srpskog porekla, bivša profesorka nuklearne fizike i direktorka projekata američke Nacionalne agencije za nuklearnu bezbednost. Kao direktor Konzorcijuma nuklearne fizike i nuklearne bezbednosti (Berkli, SAD), za svog zamenika je imenovala Karla van Bibera, bivšeg dekana Mornaričke poslediplomske škole američke vojske... Osnivačka dokumenta tog konzorcijuma ukazuju na direktnu vezu Vujićeve i obaveštajne zajednice SAD... - navodi se u tekstu  Federalne novinske agencije i dodaje:

- Dveri su od 2015, kada je Vujićeva postala funkcionerka pokreta, suštinski promenile svoje delovanje. Ta partija je u poslednjih šest meseci promenila retoriku i imidž do neprepoznatljivosti... Interesantno je i da se Vujićeva u javnosti predstavlja kao srpski patriota koji je pritekao u pomoć stranci, a ona i Boško Obradović su počeli i da se pojavljuju na proameričkim kanalima kao što je filijala Si-En-Ena u Srbiji (TV N1).

Kada se sve ovo ima u vidu, onda uopšte ne treba da čudi to što je Simijanović, našao utočište upravo u Dverima čiji lider Boško Obradović očigledno gaji veoma prisne odnose sa zapadnim obaveštajnim strukturama. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike