Skandal u Apatinu: Kandidat Zelenih osumnjičen za krađu peska iz Dunava?

23.02.2022

12:33

1

Autor: 24sedam

Inspekcije Ministarstva građevine i saobraćaja zatvorile su ilegalno mesto za pretovar šljunka i peska na području apatinskog preduzeća Napredak, u kojem je Lovrić radio, još 2019. godine

Skandal u Apatinu: Kandidat Zelenih osumnjičen za krađu peska iz Dunava?
Apa-1024x585-1 - Copyright Printscreen

Liste za parlamentarne izbore donele su brojna iznenađenja i razne debitante u politici, a biografije mnogih od njih sada su pod lupom javnosti.

Stranke i pokreti koji nemaju ranijeg iskustva u političkom životu često imaju problem sa kadrovima, a zanimljiv primer dolazi iz grupacije „Moramo“ koju čine udruženja Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i pokreta Akcija, bivšeg gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića.

Naime, na 149. mestu njihove liste na izborima za Narodnu skupštinu našao se izvesni Veselin Lovrić iz Apatina. Naizgled neupadljivo ime na nezavidnom mestu sa sobom nosi kontroverznu biografiju. Lovrić je u lokalnim krugovima poznat po umešanosti u mutne poslove sa izvlačenjem peska i šljunka iz Dunava, i to upravo sa područja zaštićenog rezervata prirode Gornje Podunavlje. Zaista neobično za kandidata sa liste koja promoviše zaštitu životne sredine.

Inspekcije Ministarstva građevine i saobraćaja zatvorile su ilegalno mesto za pretovar šljunka i peska na području apatinskog preduzeća Napredak, u kojem je Lovrić radio, još 2019. godine.

Da stvar bude još zanimljivija, Napredak je bio u vlasništvu Dušana Borovice, koji trenutno izdržava zatvorsku kaznu za privredni kriminal u trajanju od četiri i po godine, a za koga se procenjuje da je oštetio budžet Srbije za preko dve milijarde dinara. Apatinsko preduzeće Napredak je takođe bilo predmet krivičnog postupka, a u trenutku zatvaranja bilo je u blokadi 9 miliona dinara.

Bivši zaposleni sa kojim smo razgovarali potvrdio je da je „Lovrić praktično preuzeo rukovođenje firmom u tom periodu“.

Kako je naveo naš izvor, Lovrić se ranije nije mešao u politiku, a žestoki opozicionar je postao upravo kada su inspekcije naložile prekid ilegalnog vađenja peska i šljunka.

Prema njegovim rečima, ovaj kandidat za narodnog poslanika se i danas nalazi u kontaktu sa Borovicom i u njegovo ime čuva brodove ukotvljene na području nekadašnjeg Napretka, ugašenog pod teretom dugova.

Inače pre samo nekoliko dana u Apatinu je sprečeno potonuće jednog od tih brodova, bagera za vađenje peska „Sutjeska“. Prema navodima iz lokalnog MUP-a, kvar je izazvan namerno, ulaskom u mašinski deo broda i odvrtanjem ventila.

Izvor iz apatinske policije potvrđuje da je Lovrić bio među retkim osobama koje su imale pristup brodu, ali nije želeo da se izjašnjava o tome da li je ovaj kandidat za poslanika zvanično osumnjičen za štetu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike