Jezive izjave jednog predsednika: Đukanović opet krivi SPC za sopstveni poraz, satanizuje Ruse i Srbe zbog naklonosti Ukrajini

21.03.2022

12:06

0

Za SPC kaže da sledi Rusku crkvu koja, kako kaže, bezrezervno podržava oslobodilačku operaciju u Ukrajini.

Jezive izjave jednog predsednika: Đukanović opet krivi SPC za sopstveni poraz, satanizuje Ruse i Srbe zbog naklonosti Ukrajini
milo djukanovic - Copyright Profimedia

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović ponovo je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da je, kako tvrdi, "remetilački faktor i u Crnoj Gori i u regionu", a Beograd i Banjaluku da su centri za medijsku i finansijsku podršku.

U intervjuu za grčke novine "Katimerini", Ðukanović je izjavio da u Crnoj Gori "već 5-6 godina pritisnutoj velikosrpskom i ruskom destrukcijom, postoji politička kriza kojoj se ne nazire kraj".

Ðukanović kaže da "kroz svu istoriju Balkana nije nikada bio problem da se nađe povod za novi rat", i da se projekat "Ruskog sveta" na Balkanu zove "Srpski svet", a Crna Gora se smatra njegovim prirodnim delom."

Za SPC kaže da sledi Rusku crkvu koja, kako kaže, bezrezervno podržava oslobodilačku operaciju u Ukrajini.

- Srpski popovi na društvenim mrežama kliču "triput ura" čečenskom predsedniku Kadirovu koji je poslao svoje specijalce na Kijev. Proruske snage u Srbiji, Crnoj Gori, u Republici Srpskoj organizuju skupove podrške Putinu i slave "podvige" ruske vojske. Medijska infrastruktura, uz obilatu finansijsku podršku za takvo delovanje, već odavno je postavljena u regionu. Centri su u Beogradu i Banjaluci, odakle aktivnost šire na Crnu Goru i celi region - navodi Ðukanović koji je prvi iskoristio priliku i davnih dana primio Ruse i njihove investicije u velikoj meri.

On smatra da je, kako navodi, pojačana bojazan da bi se ukrajinska kriza mogla odraziti i na Balkan, a kao razloge navodi BiH, za koju kaže da je i dalje nefunkcionalna, a da "srpski entitet konstantno preti secesijom".

Za gubitak na izborima njegovog DPS 30. avgusta 2022, Ðukanović optužuje SPC za koju kaže da je "remetilački faktor i u Crnoj Gori i u regionu" i neke, kako kaže, zapadne partnere koji nisu videli i još uvek dovoljno ne vide "destrukciju trećih strana zaogrnutu floskulama o demokratskom napretku društva".

Odluku Moskve da Crnu Goru svrsta u neprijatelje, nazvao je antistorijskim činom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike