Potresno: Pogrom Srba na KiM 2004. viđen očima deteta (FOTO)

17.03.2022

10:38

0

Tog dana je ubijeno najmanje 27 osoba, uništeno 935 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture

Potresno: Pogrom Srba na KiM 2004. viđen očima deteta (FOTO)
Copyright Printscreen/RTS

Manastir Visoki Dečani podelio je na Tviteru crtež trinaestogodišnjeg dečaka koji ilustruje pogrom nad Srbima 2004. godine.

Ispisan 17. mart plače ili proliva krv, jer tog dana je ubijeno najmanje 27 osoba, uništeno 935 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture.

Crkva je srušena, kamen na kamenu, kupola sa krstom pada, dok monahinja stoji i gleda kako ono što je tu velovima stajalo nestaje pod naletom besa i mržnje.

"Crtež Borisa Jakšića, trinaestogodišnjaka iz Kosovske Mitrovice, u spomen na razaranje 35 crkava i manastira 17. marta 2004.", napisano je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

 

 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je onima koji nisu osudiili pogrom nad Srbima 2004. godine, da pre nego od nas zatraže osudu prijatelja, ponude nam bar izvinjenje što nisu zaštitili ni Srbe ni međunarodno pravo.

Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić, povodom godišnjice pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, uputio je snažne reči.

"Svakog 17 i 18. marta mene srce zaboli jer neko je tada 2004. đavola bodrio i kuće Božije palio i rušio, a neko Boga branio. Srce moje BOGU pripada. Da se nikada više ne ponovi. Amin", napisao je muftija na Tviteru.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je, povodom obeležavanja martovskog pogroma, da je srpski narod iz teških trenutaka izlazio još složniji u nameri da opstane i ostane na svojim ognjištima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike