Nehamer i Brnabićeva se obratili javnosti: Odnosi sa Srbijom za Austriju od velikog značaja, Srbija je važan partner

17.03.2022

11:40 >> 12:25

0

Nehamera je, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i izvođenje himni dve zemlje, dočekala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Nehamer i Brnabićeva se obratili javnosti: Odnosi sa Srbijom za Austriju od velikog značaja, Srbija je važan partner
Tan2022-3-17_12175814_0 - Copyright TANJUG/ Rade Prelic

Austrijski kancelar Karl Nehamer stigao je u jednodnevnu zvaničnu posetu Beogradu, a ispred Palate Srbija priređen mu je svečani doček.

Nehamera je, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i izvođenje himni dve zemlje, dočekala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

 

Nakon dočeka, usledio je razgovor u četiri oka Nehamera i Brnabićeve, posle čega sledi plenarni sastanak delegacija.

 

Šef austrijske vlade će se u Beogradu sastati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a razgovaraće i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem. Posle sastanka, Nehamer i Brnabićeva su se obratili javnosti.

Nehamer: Zapadni Balkan deo Evrope, da se ubrza put u EU

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je da je važno da se EU jasno odredi prema zemljama Zapadnog Balkana i podvuče da one pripadaju Evropi i Uniji, kao i da se ubrza njihov evropski put.

TANJUG/ Rade Prelic
austrijski kancelar Karl Nehamer

 

Nehamer je, posle razgovora sa premijerom Anom Brnabić, na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da su odnosi sa Srbijom za Austriju od velikog značaja, jer je Srbija geostrateški i geopolitički važan partner.

„Trenutno smo suočeni sa ratom u Evropi sa kojim niko nije računao. Doživeli smo invaziju na jednu zemlju. Upravo je zbog toga važno da se EU jasno odredi prema zemljama regiona da pripadaju Evropi i Uniji“, podvukao je on.

Nehamer je kazao da su pristupni pregovori uvek komplikovani, dodajući da je tako bilo i za Austriju.

To je, kako kaže, intenzivan proces, a i zemlje EU moraju da urade svoj domaći zadatak da se ubrza taj proces.

Nehamer je naveo da je briga bila velika, jer je činjenica da Rusija ima veliki uticaj u ovom regionu, a i Kina želi da se pozicionira.

TANJUG/ Rade Prelic
austrijski kancelar Karl Nehamer sa premijerkom Srbije Anom Brnabić

 

"Obaveza i interes članica EU je da se uputi signal da je saradnja sa Zapadnim Bakanom važna", rekao je on.

Austrija, istakao je, sebe vidi kao most i ima interes da se pristupni proces Zapadnog Balkana ubrza.

"U vremenu u kojem živimo neophodno je da prijatelje približimo sebi. Imamo velike zadatke koje zajedno treba da savladamo. Austriji je veoma važno da budemo zajedno u ovom regionu, jer smo jednako pogođeni brojnim izazovima, kao što su bile ilegalne migracije. Austrija je i veliki investitor u Srbiji, jer je ovo tržište interesanto za Austriju i EU. Produbićemo dalje našu bilateralnu saradnju", rekao je Nehamer.

Što se budućnosti tiče, kaže, zajedno zabrinuto gledamo prema Ukrajini, razmišljamo o ljudima koji su suočeni sa patnjom.

"Kao premijeri vidimo šta znači kada posledice tog rata postaju sve vidljivije po blagostanje u našim zemljama. Lakše možemo naći rešenje zajedno nego pojedinačno", podvukao je on.

Istakao je da će Austrija dalje raditi na tome da bude most kako za Srbiju, tako i ostale zemlje Zapadnog Balkana i EU.

TANJUG/ Rade Prelic
austrijski kancelar Karl Nehamer

 

Nehamer je podvukao da će Austrija raditi na daljem produbljenju odnosa sa Srbijom i regionom.

"Ponosno mogu reći da mi imamo jednu od najvećih dijaspora iz Srbije u Austriji. Ponosni smo na naše državljane poreklom iz Srbije, koji poštuju svoju novu domovinu, a ne zaboravljaju maticu. To nas povezuje", podvukao je on.

Nehamer je kazao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da ponovo dođe u Beograd.

„Kao ministar unutrašnjih poslova imao sam odličan odnos i saradnju sa svojim kolegom iz Srbije i drago mi je da imam takav odnos i sa premijerkom“, podvukao je austrijski kancelar.

Brnabić: Austrija važan partner, Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas, nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, da je Austrija važan partner Srbiji, i politički i ekonomski i istakla da je tokom sastanka prenela svom kolegi iz Beča da je Srbija stub mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koji neće dozvoliti da se bilo kakva nestabilnost prelije na ovaj deo Evrope.

Brnabić je na zajedničkoj pres konferenciji rekla da je potvrđeno partnerstvo i prijateljstvo Srbije i Austrije, i čvrste veze dve zemlje, politički i ekonomski, budući da je Austrija jedan od najbližih partnera Srbije.

TANJUG/ Rade Prelic
austrijski kancelar Karl Nehamer sa premijerkom Srbije Anom Brnabić

 

Premijerka je zahvalila Austriji na svoj podršci koju naša zemlja uživa po pitanju evropskih integracija, navodeći bivšeg kancelara Sebastijana Kurca, koji je, kako kaže, lično mnogo učinio za Srbiju i čitav Zapadni Balkan i naše evropske integracije, da tema proširenja bude stalno na agendi EU.

"U Austriji smo uvek imali partnera na koga smo mogli da se oslonimo", naglasila je Brnabić.

Ekonomski, premijerka je ukazala da je Austrija u ukupnim investicijama drugi najvažniji partner iza Nemačke.

Austrijske kompanije su do sada u Srbiju uložile 2,585 milijardi evra, zapošljavaju više od 22.000 ljudi, dok je u 2021. godini zabeležena robna razmena od 1,36 milijardi evra, što je 28 odsto više nego 2020. godine, navela je ona.

TANJUG/ Rade Prelic
premijerka Srbije Ana Brnabić

 

Nivo robne razmene od 2010. do 2020. godine povećan je 1,7 puta, srpski izvoz u Austriju 1,9 puta, a uvoz iz Austrije 1,8 puta.

"To je ohrabrujući trend, dobar za sve građane", rekla je Brnabić.

Istakla je da je tema razgovora bio i rat na istoku Evrope:

"Otvoreno smo razgovarali. Znam da su mnogi u EU zabrinuti da se nestabilnost ne prelije na Zapadni Balkan. Ja sam jasno istakla da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da vodi ulogu jedne od zemalja koje su stub stabilnosti, da ćemo nastaviti da budemo izvoznik mira i stabilnosti i da nećemo dozvoliti da se nestabilnost ili kriza prelije na ovaj deo Evrope", poručila je premijerka Srbije.

Dodala je da je od 2014. Srbija mnogo uradila da se promeni, i politički i ekonomski, da bi bila jaka i stabilna država koja može da pritekne u pomoć partnerima i susedima na Zapadnom Balkanu.

"To ne smemo ugroziti, već moramo braniti i branićemo stabilnost, a EU može u potpunosti da računa na Srbiju", poručila je Brnabić.

TANJUG/ Rade Prelic
austrijski kancelar Karl Nehamer sa premijerkom Srbije Anom Brnabić

 

Ona je podsetila da kancelar Nehamer nije prvi put u Srbiji, budući da je dolazio kao ministar policije i dodala da već postoji odlična saradnja dve zemlje u borbi protiv kriminala, korupcije i tokom mirgantske krize.

"Verujem da ćemo i na ove izazove naći način da odgovorimo najbolje i sačuvamo evropski i mir i stabilnost", zaključila je Brnabić.

Posle Beograda, austrijski kancelar će otputovati u posetu Sarajevu.

Nehamer je na mestu kancelara od početka decembra prošle godine i ovo mu je prva poseta Srbiji na toj dužnosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike