Vučić se danas sastaje sa austrijskim kancelarom: Karl Nehamer stiže u Beograd

17.03.2022

09:08

0

Nehamer je na mestu kancelara od početka decembra prošle godine i ovo mu je prva poseta Srbiji na toj dužnosti

Vučić se danas sastaje sa austrijskim kancelarom: Karl Nehamer stiže u Beograd
vucic nehamer - Copyright Tanjug / Dragan Kujundžić/AP Photo/Francois Mori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom. Susret, posle kog će biti izdato saopštenje, planiran je za 13 časova na Andrićevom vencu.

Austrijski kancelar želi da, kako je najavio, prenese stav Austrije da EU neće biti potpuna sve dok joj ne budu pristupile zemlje Zapadnog Balkana.

"Ne smemo ovaj po Evropu važan region, u našem neposrednom susedstvu, prepustiti drugim akterima, kao što je Rusija i nećemo dozvoliti destabilizaciju tog regiona. Važno mi je, posebno sada s obzirom na rat u Ukrajini, da posetim Zapadni Balkan. Kao sused regiona imamo najveći interes za stabilnošću Srbije i njenim dobrim ekonomskim razvojem", naglasio je Nehamer u pisanoj izjavi za Tanjug uoči posete Srbiji.

On je podsetio da je Austrija najvažniji trgovinski partner Srbije i da je u našoj zemlji više od 400 austrijskih preduzeća omogućilo 22.000 radnih mesta.

"U Srbiji ću, dakle, naglasiti da će EU biti potpuna tek kada države Zapadnog Balkana budu pristupile. Austrija je bila i ostala zagovornik Zapadnog Balkana u EU", poručio je Nehamer.

Austrijski kancelar će se u Beogradu, osim sa predsednikom Vučićem, sastati i sa premijerkom Anom Brnabić i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Posle Beograda, on će otputovati u posetu Sarajevu.

U BiH će se, u petak, sastati sa predsedavajućim Savetu ministara BiH Zoranom Tegeltijom, Predsedništvom BiH, kao i sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom i šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom.

U poslepodnevnim časovima on putuje u Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Takođe, obići će i austrijski kontingent Kfora, koji broji 274 vojnika.

Kako je najavljeno u Beču, glavne teme razgovora biće evropska perspektiva, aktuelna pitanja, kao što su rat u Ukrajini i zajednička borba protiv ilegalne migracije.

Nehamer je na mestu kancelara od početka decembra prošle godine i ovo mu je prva poseta Srbiji na toj dužnosti.

On je ranije boravio u Srbiji, u funkciji ministra unutrašnjih poslova Austrije, i tada je posebno pohvalio saradnju dve zemlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike