U trci za predsednika manje kandidata nego pre 5 godina, redosled na glasačkom listiću biće utvrđen žrebom

14.03.2022

13:03

0

RIK je proglasio i 16 lista koje će se nadmetati za mandate u narednom sazivu republičkog parlamenta

U trci za predsednika manje kandidata nego pre 5 godina, redosled na glasačkom listiću biće utvrđen žrebom
Republička izborna komisija rik.parlament.gov.rs 5 - Copyright rik.parlament.gov.rs

U ponoć je istekao rok za predaju lista za parlamentarne izbore, kao i za predaju kandidatura za predsedničke izbore raspisane za 3. april i ostalo je još samo da se Republička izborna komisija (RIK) izjasni o još dve predsedničke kandidature i jedne poslaničke liste koje su predate kasno sinoć, da bi konačna lista onih koji će birače biti konačna.

U trci za predsednika Republike Srbije ove godine trebalo bi da bude osam kandidata, što je za tri manje nego na prethodnim izborima 2017. godine.

Republička izborna komisija do sada je proglasila šest predsedničkih kandidata, među kojima - Miloša Jovanovića ispred koalicije Nada, Zdravka Ponoša kojeg je predložila koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije”, Milice Ðurđević Stamenkovski ispred stranke Zavetnici.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
Boško Obradović je kandidat koalicije Dveri i POKS-a

 

Aleksandar Vučić je kandidat koalicije “Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Boška Obradovića kandidovala je koalicija Dveri i POKS-a, dok je koalicija “Moramo” za predsednicu predložila Biljanu Stojković.

U samom "foto-finišu", tek nekoliko sati pred istek roka za predaju potpisa, svoje kandidature za mesto na Andrićevom vencu, predali su i Branka Stamenković kao kandidat koalicije Suverenisti, te Miša Vacić kojeg je kandidovala Srpska desnica, pa se tek očekuje da njihove kandidature i zvanično proglasi RIK.

Redosled kandidata na glasačkom listiću biće utvrđen žrebom, na sednici RIK-a, najkasnije 18. marta, direktan prenos na javnom servisu.

Takođe, RIK je proglasio i 16 lista koje će se nadmetati za mandate u narednom sazivu republičkog parlamenta.

Prva predata i proglašena, pa će se i na glasačkom lištiću naći pod brojem 1 je lista koalicije oko Srpske napredne stranke “Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve”.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
Premijerka predvodila delegaciju SNS prilikom predaje potpisa RIK-u

 

Tu listu predvodi dr Danica Grujičić, a za njom slede matematičar Stojan Radenović, molekularni biolog Jelena Begović, glumac Lazar Ristovski, profesor Žika Bujklić, direktorka KBC “Bežanijska kosa” Marija Zdravković, sportistkinja Borislava Perić Ranković.

Pod brojem 2 proglašena je lista koalicije oko Socijalističke partije Srbije "Ivica Dačić - premijer Srbije", a prvi na listi je lider SPS Ivica Dačić, dok je drugi lider JS Dragan Marković Palma.

Treća je lista "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", koju predvode dosadašnji poslanici te stranke Balint Pastor, Elvira Kovač, Arpad Fermond...

Lista "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", naći će se na glasačkom listiću pod brojem 4, a u vrhu liste su redom Vojislav Šešelj, Ljiljana Mihajlović, Aleksandar Šešelj, Vjerica Radeta...

Za njima sledi lista "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM - VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka).

Tu listu predvode Marinika Tepić, Zoran Lutovac, Miroslav Aleksić, Borko Stefanović, Dragana Rakić.

Šesta proglašena je lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija Nada - Nacionalno demokratska alternativa - Demokratska stranka Srbije (DS S) - Za kraljevinu Srbiju (Monarhisti) - Vojislav Mihailović", a listu vode Božidar Delić, Vojislav Mihajlović, Miloš Jovanović...

Sa desnog političkog sprektra na glasačkom listiću naći će se i lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

TANJUG/ JADRANKA ILIC
Milica Đurđević Stamenkovski

 

Osma će biti lista "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja (SPP) - Usame Zukorlić", koju predvođe upravo Usame Zukorlić, kao i dosadašnji poslanici Jahja Fehratović, Misala Prameković...

Koalicija Moramo predala je svoju listu "Moramo - Akcija - Ekološki ustanak - Čuta - Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović", a prva tri imena na listi su Aleksandar Jovanović Ćuta, Biljana Ðorđević i Nebojša Zelenović.

Pod rednim brojem 10 na glasačkom listiću naći će se lista "Suverenisti - Saša Radulović (DJB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (ŽZS), a upravo oni predvode listu, dok su tu i Vojin Biljić, Branka Stamenković...

Zatim sledi lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu kraljevine Srbije", koju predvode Boško Obradović, Žika Gojković, Ivan Kostić.

Komisija je kao 12. listu proglasila "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu), a prva dva imena na listi su Tomislav Žigmanov i Aleksandar Olenik.

Zatim sledi lista "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", koju predvodi Enis Imamović.

Redni broj 14 mougu da zaokruže oni koji žele da glasaju za listu "Boris Tadić - Ajmo ljudi - Socijaldemokratska stranka - Nova stranka - 1 od 5 miliona - Tolerancija srbije - Ujedinjeni pokret zelenih Srbije - Bošnjačka građanska stranka - Bošnjačka građanska stranka - Stranka Crnogoraca".

Tu listu vodi Goran Radosavljević, a za njim slede Aris Movsesijan, Vida Ognjenović, Konstantin Samofalov, Nada Kolundžija...

Pod rednim brojem 15 biće lista "Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa“, a prvi na listi je Šćiprim Arifi, dok je 16. lista "Koalicija Albanaca doline", na kojoj je prvo ime Šaipa Kamberija.

Takođe, pred istek roka, u nedelju uveče izbornu listu predala je i Romska partija, "Romska partija - Srđan Šajn", koju bi RIK tek trebalo da proglasi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike