Stano: Usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU u porastu

27.01.2022

14:18

0

Portparol EU je potvrdio da će specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak sledeće nedelje posetiti Beograda i Prištinu

Stano: Usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU u porastu
Tanjug printscreen

Usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU je u porastu, a očekujemo da vidimo dalje održive akcije Srbije u tom pogledu, podržane konkretnim koracima, poručio je danas portparol EU, Peter Stano.

Stano je na konstataciju medija u Briselu da je Srbija posle sastanka o Stabilizaciji i pridruživanju dobila ”pozitivne ocene kada je u pitanju spoljna i bezbednosna politika” uprkos, kako navode, "destabilizirajućoj" ulozi u regionu i ”velikoj potrošnji koju izdvaja za naoružanje”, poručio da Srbija napreduje u usklađivanju sa EU, da se sa njom i drugim partnerima na različitim nivoima razgovara o pitanjima iz oblasti bezbednosti, odbrane i spoljne politike, a da se jednom godišnje objavljuje i izveštaj o ukupnom napretku.

Tanjug

Stano je ukazao na to da je šef diplomatije EU, Žozep Borelj, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, jasno poslao poruku kojom se osuđuje poricanje genocida, glorifikacija ratnih zločina i svaka druga opasna retorka koja se može čuti u regionu.

Portparol EU je potvrdio da će specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak sledeće nedelje posetiti Beograda i Prištinu.

Upitan za agendu posete, Stano kaže da je to ”deo svakodnevnih aktivnosti” specijalnog predstavnika i da se kao takva neće najavljivati iz Brisela već iz lokalnih Delegacija EU.

Bonus video:

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti