Vučić na važnom sastanku jutro nakon konferencije koja je odjeknula (FOTO)

03.03.2022

10:44 >> 11:27

0

Predsednik Srbije sastao se sa britanskim ministrom zaduženim za energetiku

Vučić na važnom sastanku jutro nakon konferencije koja je odjeknula (FOTO)
Screenshot_1 - Copyright Printscreen / Instagram / buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Gregom Hendsom državnim ministrom u Vladi Ujedunjenog Kraljevstva zaduženim za energetiku.

 

Vučić je konstatovao da bilateralne odnose odlikuje intenzivan politički dijalog i sve izraženija ekonomska saradnja, koja, i pored znatnog napretka u obimu trgovinske razmene između naše dve zemlje, još uvek nije ostvarila realne potencijale, naročito u oblasti energetike i Zelene agende u kojoj Ujedinjeno Kraljevstvo ima izuzetna iskustva, stručnjake i projekte na kojima bismo zajednički mogli da ostvarimo izuzetne rezultate, saopštila je pres služba predsednika.

-Srbija je posvećena realizaciji mera u cilju daljeg razvoja Zelene agende, kao i povećanju energetske efikasnosti koja bi obezbedila nesmetan razvoj ekonomije, ali i zdravu životnu sredinu“, istakao je predsednik i dodao da je Srbija osmislila strategiju i odredila finansijska sredstva koja će na odgovoran način i uz ozbiljan strateški pristup države dugoročno rešiti brojne izazove u oblasti rešavanja problema izazvanih klimatskim promenama.

Hends je izrazio zadovoljstvo prilikom da poseti Srbiju i sastane se sa predsednikom Vučićem i visokim zvaničnicima Vlade Srbije, te je posebno naglasio da pozdravlja posvećenost naše zemlje važnim obavezama koje je Srbija prošle godine preuzela na konferenciji UN o klimatskim promenama, COP26, koja je održana u Glazgovu.

-Svetu je sada neophodno uverenje da ćemo bez odlaganja preći na realizaciju preuzetih obaveza, da će obećanja data na konferenciji COP26 biti ispunjena na pravedan i inkluzivan način, uz podršku čvrste i jasne politike i investicija. Velika Britanija je spremna da u tome podrži Srbiju- istakao je Hends.

Sagovornici su se saglasili da pojačaju saradnju u oblasti zajedničkih programa i projekata u cilju podrške planiranju i razvoje Zelene agende obe države.

Usred krize, o kojoj je govorio na konferenciji u sredu uveče, predsednik je istakao da se događaju tektonske promene na svetskoj političkoj sceni, a da se Srbija nalazi u teškoj situaciji.

 

 

- Srbija se na sednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada na Ukrajinu. U tekstu se ne pominju bilo kakve sankcije, ali s naše strane je važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice. Smatramo da to jeste principijelna, ozbiljna i odgovorna pozicija države Srbije koja nikada nije narušavala međunarodno pravo. Srbija je u prethodnim danima čuvala svoju poziciju. Od ukupno 13 akata glasali smo za 4 akta, a za 9 nismo mogli, jer se ticalo uvođenja sankcija ili bankarskom sektoru ili avio-saobraćaju ili direktno pojedincima, od Putina, Lavrova, Peskova do svih ostalih - naveo je predsednik Vučić i izrazio bojazan da će doći do izbacivanja Rusije iz UN, što bi omogućilo promenu Rezolucije 1244, koja je važna zbog pitanja Kosova i Metohije. 

On je ukazao da ćemo prisustvovati potpunom rušenju postojećeg poretka i naglasio da Srbiju u narednom periodu očekuje nekoliko političkih zamki.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike