Strašne laži zapadnih medija ali i pojedinih domaćih: Kurir i Telegraf se pridružili zapadnim lažima

26.02.2022

15:36

0

Autor: 24sedam

Neki domaći mediji očigledno ne mogu da prepoznaju zapadnu propagandu

Strašne laži zapadnih medija ali i pojedinih domaćih: Kurir i Telegraf se pridružili zapadnim lažima
rat ukrajina AP22055353636586 - Copyright AP Photo/Sergei Grits

Četa ukrajinskih graničara sa Zmijskog ostrva za koje su ukrajinski i zapadni mediji pisali da su pobijeni, a predsednik Vladimir Zelenski “posthumno odlikovao“, stigli su u Sevastopolj, saopštio je zamenik komandanta ruske Crnomorske flote, general-major Mihail Jasnikov.

Ukupno 82 vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji su se predali ruskoj vojsci stigli su na Krim tegljačem „Šahtjor“. Kako sami kažu, položili su oružje tokom pregovora.

 

 

- Mornari Crnomorske flote sa poštovanjem su prihvatili odluku ukrajinskih graničara. Pre toga je razrađen bezbedan koridor za prebacivanje vojnika u Sevastopolj. Njima će biti pružena medicinska pomoć. Snabdeveni su suvim obrocima i flaširanom vodom - rekao je Jasnikov dodajući da će se, nakon što prođu sve procedure, ukrajinski vojnici se vratiti svojim porodicama.

Pored toga što je dokaz humanosti ruske vojske, ovaj primer najbolje razobličava zapadnu propagandu kojoj su se, na žalost, pridružili i neki mediji iz Srbije koji su očigledno pod uticajem žute ideologije koja je opljačkala našu zemlju u periodu od 2000. do 2012. godine.

Naime, zapadni mediji su na sav glas pisali o pokolju ukrajinskih vojnika, a pojedini domaći mediji su, namerno ili slučajno, prenosili te laži.

- Svaki vojnik koji je čuvao Zmijsko ostrvo na Crnom moru je poginuo, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da će poginulima odati počast posthumno. On je poručio i da je 137 ukrajinskih državljana, vojnika i civila, poginulo prvog dana ruskog napada. Najmanje 316 osoba je povređeno – pisao je Kurir, 25. februara, u svom tekstu pod naslovom “JEZIV SNIMAK SA ZMIJSKOG OSTRVA Rusi pobili sve vojnike nakon što su im posle upozorenja rekli: JE***E SE”.

- Hicima sa ruskog ratnog broda "Moskva" ubijeni su svi ukrajinski vojnici na ovom malom ostrvu, potvrdio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. U napadu je učestvovao i patrolni brod "Vasili Bikov" – naveo je, istog dana, Telegraf u tekstu “Ovo je ruski brod kojim je osvojeno Zmijsko ostrvo”.

Neki domaći mediji očigledno ne mogu da prepoznaju zapadnu propagandu kojoj je jedini cilj da se Rusija i ruska vojska demonizuju. Novinari u Srbiji samo treba da se sete da je i naš narod bio pod udarom iste propagandne mašinerije.

 

 

Tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, za iste medije koji danas lažu o pokolju ukrajinskih vojnika, Srbi su bili “agresori” na područjima na kojima žive stotinama godina. Svakodnevno su izlazile priče o srpskim logorima, zločinima i etničkim čišćenjima. Mediji sa zapada su konstantno ponavljali mantru o srpskom opkoljavanju Sarajeva, dok su ostajali nemi i gluvi za srpske žrtve na području tog grada.

Nešto kasnije, 1999. godine, zapadni mediji su od legitimne i profesionalno izvedene antiterorističke akcije srpske policije u Račku, otvorenim lažima iskonstruisali “masakr nedužnih Albanaca” što je kasnije bio glavni povod za agresiju NATO pakta na našu zemlju.

Privatna arhiva
 

Kada su konačno izmislili razlog zbog kojeg mogu da nas bombarduju, Amerikanci su nastavili sa svojim medijskim lažima. Mejnstrim mediji su bili prepuni vesti o Albanskim izbeglicama (koje su ustvari bežale od NATO bombi), a nijedno slovo nije napisano u brutalnom ubistvu Milice Rakić i par desetina srpske dece koje su pobile američke bombe. 

Ako ništa drugo, onda zbog toga što smo i mi bili meta istih zapadnih laži i propagande, srpski novinari treba da se trude da objektivno i istinito izveštavaju o sukobu u Ukrajini i na njihov profesionalizam ne sme da utiče zapadni novac, kao što je to bio slučaj u novinarstvu od 2000. do 2012. godine kada je su na čelu Srbije bile marionete Vašingtona i Brisela.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike