Pič se sastao sa Kurtijem i Vjosom Osmani te potvrdio spremnost da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine

10.02.2022

14:53

0

Pič boravi u Prištini gde se prethodno sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija, Vjosom Osmani

Pič se sastao sa Kurtijem i Vjosom Osmani te potvrdio spremnost da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine
Tan2022-2-8_103017786_2 - Copyright FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, Stjuart Pič danas je u razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem izrazio spremnost da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Reporteri.

Kurti je rekao da je kosovska vlada angažovana u procesu dijaloga, ali da taj proces "mora da bude principijelan", i da se, kako je naveo, poštuje ravnopravnost strana, dodajući da treba shvatiti da su "krajnji korisnici građani, a ne političari".

Prema njegovim rečima, teritorijalni integritet i suverenitet, treba da ostanu "netaknuti".

Pič danas boravi u Prištini gde se prethodno sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija, Vjosom Osmani, koja je izjavila da u dijalogu obe strane treba da budu tretirane ravnopravno.

Osmani je iznela optužbu da Beograd opstruiše dijalog s Prištinom i da ne sprovodi potpisane sporazume, dok je, kako je rekla, "kosovska strana konstruktivna u dijalogu".

Britanski izaslanik u Prištinu je stigao iz Beograda gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je ponovio da Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja u dijalogu sa Prištinom, kao i da ostaje u potpunosti posvećena dijalogu kao jedinom putu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike