Prištinu zabrinjava pojačan uticaj Srbije u Vašingtonu, oglasio se Pacoli, upućeno pismo kongresmenima

07.02.2022

09:50 >> 11:51

0

Paniku izazvalo pismo 16 američkih kongresmena u kojem su pozvali predsednika Džozefa Bajdena na unapređenje odnosa SAD i Srbije

Prištinu zabrinjava pojačan uticaj Srbije u Vašingtonu, oglasio se Pacoli, upućeno pismo kongresmenima
Bedzet Pacoli Youtube DW printscreen - Copyright Youtube/DW printscreen

Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli ocenio je da vest da je diplomatija Srbije pojačala uticaj u Vašingtonu treba primiti sa velikom zabrinutošću.

"To zahteva da Priština i Albanija deluju zajedno u Sjedinjenim Američkim Državama i suprotstave se diplomatskim aktivnostima Srbije", napisao je Pacoli na Fejsbuku.

On smatra da je neophodno da Priština unutrašnju polarizaciju ostavi po strani i da se fokusira na izgradnju konsenzusa i jedinstva o ključnim, kako je naveo, "spoljnopolitičkim pitanjima".

Dodao je da je spreman da se pridruži svakoj inicijativi u tom pravcu, kao bivši član Centra za međunarodne i strateške studije i kao član Kisindžerovog komiteta.

Grupa od 16 američkih kongresmena uputila je 4. februara pismo predsedniku Džozefu Bajdenu, u kojem ga je pozvala na unapređenje odnosa SAD i Srbije.

Bisljimi uputio pismo kongresmenima, izneo gnusne laži

Bivši poslanik Demokratskog saveza Kosova Faton Bisljimi uputio je pismo članovima srpskog Kokusa u američkom Kongresu, kao i ostalim kongresmenima, potpisnicima pisma podrške Srbiji sa zahtevom da povuku svoje potpise sa tog pisma, tvrdeći da ono ne odražava istorijsku istinu.

Bisljini je, u pismu Klaudiji Teni i Emanuelu Kliveru, navodi zabrinutost zbog njihovog pisma predsedniku Bajdenu o Srbiji čiji je sadržaj označio kao netačan.

"Istorijski podaci o Srbiji izneti u pismu možda su delimično tačni, ali ne mogu da zasene srpske zločine nad Jevrejima u vremenskom periodu koji pominjete, odnosno za vreme Holokausta. Jevreji koje su uhapsili Srbi bili su odmah predati nacistima. Realno, Albanija je jedina država na svetu koja je posle rata imala više Jevreja nego pre njega. Svaki Jevrejin koji je uspeo da uđe u Albaniju je spasen, a do Albanije su uspeli uglavnom uz pomoć kosovskih Albanaca koji su rizikovali svoje živote samo da bi spasli Jevreje u nevolji“, tvrdi on u pismu koje je objavio na svom fejsbuk profilu.

Bisljimi je naveo i da kongresmeni u pismu zaboravljaju nešto što se u svakom susretu američkih zvaničnika sa Srbijom pominje, a to je, kako je napisao „brutalno ubistvo trojice američkih državljana albanskog porekla, braće Bitići“.

"Nijedan član Kongresa ne bi trebalo da ostavi po strani takav zločin protiv američkih građana“, napisao je on tvrdeći i da je Srbija u Evropi najveći i najlojalniji saveznik Rusije i Kine.

Ukazao je i da "ne treba zaboraviti da su Albanci na Kosovu, kada se desio 11. septembar, palili sveće da podele bol sa SAD, dok su Srbi slavili i palili američku zastavu na ulicama Beograda“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike