Bocan-Haračenko o gorućim temama: Dejton i Rezolucija 1244, saradnja Srbije i Rusije...

10.02.2022

09:05

0

Harčenko je objasnio da na tom temelju, bez povlađivanja kosovskim Albancima, treba da se grade, uz posredovanje EU, pregovori između Beograda i Prištine

Bocan-Haračenko o gorućim temama: Dejton i Rezolucija 1244, saradnja Srbije i Rusije...
Aleksandar Bocan-Harčenko - Copyright A.K./ATAImages

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je danas da je Rezolucija 1244 i izvorni Dejtonski sporazum u interesu Srbije i Rusije.

Položaj Beograda na KiM, koji je garantovan je Rezolucijom 1244 SB UN kao i normalizacija odnosa u BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, odgovaraju interesima dve zemlje, i utiču na jačanje bezbednosti na Balkanu i celoj Evropi, rekao je on.

Poručio je da će dve zemlje nastaviti tesnu saradnju oko Kosova u cilju obezbeđenja zakonitih interesa Beograda garantovanih u Rezoluciji 1244 SB UN.

Harčenko je objasnio da na tom temelju, bez povlađivanja kosovskim Albancima, treba da se grade, uz posredovanje EU, pregovori između Beograda i Prištine.

Priština treba da realizuje sve prethodne dogovore, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština, i da prestane s pokušajima da se taj model, koji obezbeđuje prava Srba, liši sadržaja, rekao je ambasador Rusije.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
 

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini Harčenko je rekao da normalizacija situacije u BiH treba da se vrši u okviru unutrašnjeg dijaloga strogo na osnovu Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

Povodom Dana diplomatije koji se obeležava u Rusiji Harčenko je ocenio da Srbija deli sa njegovom zemljom viziju ključnih međunarodnih tema i istakao da dve zemlje neguju prijateljske odnose i dijaloge na najvišem nivou.

- I dalje ćemo negovati prijateljstvo i poverenje između Rusije i Srbije, usavršavati sve dimenzije bilateralnog strateškog partnerstva, čiji je vektor određen ritmičkim dijalogom na najvišem nivou - kazao je Harčenko u autorskom tekstu koji je objavljen u listu Politika.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike