Lajčak i Eskobar stižu u Beograd i Prištinu, da li će na stolu biti novo rešenje za ZSO

31.01.2022

06:10

0

Spekuliše se da Lajčak i Eskobar dolaze sa potpuno novom idejom za status srpskih opština na severu pokrajine

Lajčak i Eskobar stižu u Beograd i Prištinu, da li će na stolu biti novo rešenje za ZSO
lajčak eskobar AP16278571486165 - Copyright 24sedam/AP Photo

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boraviće na KiM od ponedeljka, 31. januara do 4. februara, objavila je kancelarija EU u Prištini.

 

 

Glavni cilj ove posete je da se razgovara o narednim koracima u dijalogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, uz podršku EU i SAD.

Navodi se da će se u ponedeljak sastati sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i zamenikom premijera Besnikom Bislimijem, dok je utorak rezervisan za lidere političkih partija na KiM. Lajčak će se sastati i sa predstavnicima civilnog društva.

Lajčak i Eskobar će potom održati konferenciju za novinare.

Zvanično nije saopšteno šta donose američki i evropski posrednici, ali prema pisanju prištinske štampe, očekuje se da pregovaračima predstave nov model formiranja Zajednice srpskih opština.

ZSO bi bila ustrojena po ugledu na delove istočne Belgije, koji imaju posebnu vrstu autonomije u odnosu na centralnu vlast u Briselu, takozvana "Istočna Belgija", eksluzivno piše portal "Demokracia".

Taj model u velikoj meri prebacuje političke nadležnosti na druge sektore, kao što su obrazovni sistem, pravosudni sistem, bezbednost i tako dalje. Međutim, belgijski model ima i političke nadležnosti, jer kao region ima zakonodavnu moć i održava široku autonomiju sa parlamentom, vladom i državnom službom.

Tamošnja Generalna direkcija je uglavnom nadležna za poslove kulture, obrazovanja, stručnog osposobljavanja, zapošljavanja, porodične i socijalne zaštite, kao i za nadzor nad lokalnim vlastima.

Twitter/Miroslav Lajčak
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak

Belgijski ustav takođe uključuje stvaranje jezičkih zona, koje imaju nadležnosti u mnogim oblastima.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da će centralna tema razgovara sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, biti pitanje dijaloga Beograda i Prištine i sve što opterećuje te odnose na putu normalizacije, ali i ocenio da dokle god je Aljbin Kurti u Prištini, dijaloga verovatno neće biti.

"Naša pozicija i ono što se ne menja je to da smo uvek spremni da sednemo za pregovarački sto i da razgovaramo, ali nam je očigledno da otkad je Kurti u Prištini i otkad se on pita, da nije bilo dijaloga i da ga verovatno neće biti, dok god on odlučuje", rekao je Selaković za RTS.

Istakao je da je Beograd posvećen dijalogu, da nam je prioritet očuvanje mira i stabilnosti, ali i interesa na Kosovu i Metohiji.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike