Ambasador SAD u Prištini: Bilo bi odgovarajuće da građani srpske nacionalnosti mogu da ostvare biračko pravo

27.01.2022

12:22

0

Hovenier je u intervjuu za RTK rekao da je stav američke vlade da Priština treba da ispoštuje obaveze koje je preuzela

Ambasador SAD u Prištini: Bilo bi odgovarajuće da građani srpske nacionalnosti mogu da ostvare biračko pravo
Wikipedia

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenier izjavio je da SAD smatraju da Asocijacija srpskih opština na KiM treba da postoji, a da je na Prištini da pronađe model sprovođenja i njenog funkcionisanja.

Hovenier je u intervjuu za RTK rekao da je stav američke vlade da Priština treba da ispoštuje obaveze koje je preuzela, što bi značilo da smatra da treba da postoji "Asocijacija opština sa srpskom većinom".

Istakao je da SAD ne diktiraju šta ona treba da radi i kako treba da izgleda, već je to, odluka Prištine.

"Postoje modeli za koje zapravo mislimo da su izvodljivi i ohrabrili smo vladu da razmisli o tim modelima i da razmotri to pitanje", rekao je Hovenier.

Naglasio je da se Priština obavezala da će Asocijacija opština sa srpskom većinom da postoji.

Hovenier je dodao da se ideja o Asocijaciji opština sa srpskom većinom prvi put pojavila u pregovorima o statusu koje je vodio Marti Ahtisari, ali da, kako je naveo, "niko nije imao na umu nešto što bi imalo nekakav dodatni sloj vlasti, nešto sa izvršnim funkcijama i slično".

Američki diplomata je rekao da je bilo odgovarajuće da građani srpske nacionalnosti koji imaju biračko pravo budu u stanju da to svoje pravo i ostvare.

„Mislim da će američki stav i dalje biti ono što je bio - da bismo želeli da radimo sa Vladom Kosova na pronalaženju aranžmana koji su prihvatljivi za Vladu Kosova, ali koji takođe funkcionišu tako da pojedinci na Kosovu mogu da glasaju, ako imaju pravo na to", naveo je Hovenier.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Hovenier je istakao da je dosta urađeno, ali da posao tek predstoji. Naveo je da njegov dolazak u Prištinu može biti shvahen kao dodatni pokazatelj interesovanja SAD da pomognu Beogradu i Prištini da postignu dogovor o normalizaciji.

Američki diplomata je ponovio da je za Vašington Kosovo suverena zemlja i dodao da je izazov u okviru dijaloga da se dođe do odgovarajućih aranžmana kako bi mogao da bude postignut sporazum o normalizaciji koji bi, kako je naveo, iz perspektive SAD, trebalo da bude usmeren na međusobno priznanje.

Bonus video:

Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug