Borelj: Očekujemo da će Beograd i Priština napredovati kroz dijalog ispunjavajući svoje obaveze

25.01.2022

15:14

0

Treba stvoriti prave uslove za dalje sprovođenje dijaloga i suzdržati se od jednostranih dela i retorike govora

Borelj: Očekujemo da će Beograd i Priština napredovati kroz dijalog ispunjavajući svoje obaveze
Tanjug/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj poručio je danas da u Evropi nema mesta za, kako je rekao, poricanje genocida, za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca.

Borelj je to izjavio na konferenciji za štampu, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa EU, navodeći da u Evropi nema mesta za one koji javno poriču genocid, podrivaju integritet zemalja u susedstvu.

Tanjug

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, istakao je da računa na srpsku srpemnost za učešće u dijalogu.

“Treba ostvariti brži napredak u normalizaciji odnosa i sprovođenja postignutih dogovora. Očekujemo da će Beograd i Priština napredovati kroz dijalog ispunjavajući svoje obaveze. Obe strane imaju svoje obaveze. Treba stvoriti prave uslove za dalje sprovođenje dijaloga i suzdržati se od jednostranih dela i retorike govora”, podvukao je on.

Borelj je naglasio da će o daljem ritmu napretka u pretpristupnim pregovorima odlučivati napredak u sprovođenju reformi i dijalogu.

Projekti da budu u skladu sa ekološkim pravilima EU

Evropski zvan ičnik je poručio, vezano za projekat Rio Tinto u Srbiji, da EU od zemalja kandidata očekuje da takvi projekti budu u skladu sa ekološkim pravilima Unije.

Borelj je, na konferenciji za štampu, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa EU, upitan na koji način se potencijalno uništavanje životne okoline, u vezi iskopavanja litijuma, uklapa u zelenu agendu Srbije i EU, objasnio da, kada je reč o glasinama da EU gura indirektno u pravcu projekta sa Rio Tintom, da o industrijskim projektima odluke donose nacionalne vlade.

“Mi od zemalja kandidata očekujemo da te odluke budu u skladu sa ekološkim pravilima EU, kao i što je i za upravljanje otpadnim vodama”, naglasio je on.

Bonus video: 

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug