Premijerka iz Brisela posle sastanka sa Varheljijem i Boreljom: Srbija nikad brže nije išla ka EU!

25.01.2022

07:49

0

U delegaciji sa premijerkom Brnabić biće ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović

Premijerka iz Brisela posle sastanka sa Varheljijem i Boreljom: Srbija nikad brže nije išla ka EU!
Tan2022-1-25_152643573_1 - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUCKOVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u Briselu sa komesarom za proširenje EU, Oliverom Varheljijem.

Sastanak je prilka da se direktno razgovara o postignutom napretku Srbije u EU reformama, posebno kada je reč o vladavini prava i nedavno održanom referendumu o izmena Ustava u oblasti pravosuđa.

Brnabić i Varhelji će razmotriti i naredne korake koji predstoje Srbiji na putu ka članstvu EU i pripreme za otvaranje novih klastera.

Srbija je u decembru prošle godine otvorila klaster 4 koji obuhvata oblasti Zelene agende i održivog povezivanja.

Za otvaranje u ovoj godini već je spreman klaster 3 koji sadrži osam poglavlja konkurentnosti i inkluzivnog rasta, a radi se i na pripremi za otvaranje klastera 5 koji obuhvata poglavalja iz oblasti poljoprivrede, resursa i kohezije.

Premijerka Brnabić se potom sastala sa šefom diplomatije EU, Žosepom Boreljom.

Obraćanje premijerke: 

Srbija je apsolutno bezbedna zemlja, i bezbedniji smo time što imamo međunarodnu saradnju i što je tako efikasno razmenjujemo informacije sa drugim državama, istakla je danas u Briselu premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je, na konferenciji za štampu, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa EU, odgovarajući na pitanje koliko je Srbija spremna da ispuni bezbednosne standarde, pošto 18 godina nakon ubistva premijera(Zorana Ðinđića) postoje pretnje za život predsednika Aleksandra Vučića i koliko je Srbija bezbedna zemlja, kazala da se radi o zlonamernom pitanju.

Kako je rekla, pitanjem se insinuira da Srbija nije bezbedna zemlja samo zato što je dobila informacije o planiranom atentatu iz Europol-a.

- To upravo pokazuje suprotno, a to je da Srbija jeste bezbedna zemlja, jer su naše obaveštajne službe dobro povezane i sarađuju sa službama širom sveta. Da to nismo ne bi bili bezbedna zemlja - podvukla je ona.

Printscreen/Tanjug
 

Brnabić je naglasila da je Srbija bezbedna zemlja upravo zbog toga što ima tako efikasnu razmenu informacija.

Prema njenim rečima ovo pitanje nije bilo tema razgovora, jer se ne tiče politike, već bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala.

Dodala je da je bilo reči o borbi protiv organizovanog kriminala, pri čemu je konstatovano da Srbija ispunjava sve standarde u tome.

- Srbija je prosperitetna zemlja i predsednik Aleksandar Vučić dobija pretnje upravo zato što se bori da postanemo zemlja u kojoj postoje jake institucije i vladavina prava. Njegov život je ugrožen što se bori za vladavinu prava, borbu protiv mafije, organizovanog kriminala - kazao je on.

S tim u vezi je ukazala da je sproveden referendum, koji je "izgurala" kako je rekla SNS.

- Mi nismo dobili podršku ni organizacija civilnog društva, koje svakodnevno pričaju da se bore za nezavisno sudstvo, a kada je došao istorijski dan da kažemo “da” za nezavisno sudstvo i vladavinu prava rekle su glasajte “ne” - ukazala je ona.

Dodala je da je uspehom referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa učinjen veliki korak u daljim evropskim integracijama Srbije, poručujući da će Srbija nastaviti sa reformama u četiri najvažnije oblasti - vladavini prava, oblasti javne uprave, ekonomiji i u zelenoj agendi.

- Nakon Međuvladine konferencije od 14. decembra prošle godine, kada smo otvorili klaster 4, koji se odnosi na zelenu agendu i održivi razvoj, danas dolazimo u Brisel sa izuzetno dobrim vestima, koje se tiču našeg daljeg evropskog puta.

Profimedia
 

Brnabić je istakla da se većina građana na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, 16. januara, izjasnila pozitivno, odnosno rekla da su građani glasali da imamo veću vladavinu prava, nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

- To je ogroman uspeh za Srbiju, velika stvar koju smo uspeli da uradimo i ponosna sam na taj uspeh. To je jedna od velikih stvari na našem EU putu, jer je to osnovna reforma kada se govori o reformama u oblasti vladavine prava - rekla je Brnabić.

Navela je da će se bez pauze nastaviti rad na reformama u oblasti vladavine prave, sa svim partnerima, kako bi se bez odlaganja formirala Radna grupa, bez čekanja na izbore 3. aprila, kako bi se već započeo rad na setu zakona u oblasti pravosuđa, budući da je kratak period usklađivanja sa Ustavom, od kako parlament potvrdi izmene najvišeg pravnog akta.

- Nastavljamo u istom duhu i sa istim entuzijazmom, pokazali smo da možemo mnogo i treba bez pauze da radimo na tome - rekla je Brnabić.

Poručila je da će se nastaviti i reforme u oblasti javne uprave, koje će ojačati tržišnu ekonomiju, ekonomiju generalno, kao i reforme koje se tiču zelene agende, unapređenja zaštite životne sredine i tranzicije ka zelenoj, održivoj i cirkularnoj ekonomiji.

- Te četiri oblasti ostaju naši ključni prioriteti u evropskim integracijama - poručila je Brnabić.

Premijerka je rekla da je Srbija ostvarila odlične ekonomske uspehe, uprkos kovidu 19, te da je važno da naša zemlja bude spremna za članstvo u EU.

Navela je da je rast BDP-a Srbije u 2021. bio 7,5 odsto, jedan od najboljih u celoj Evropi, da će prosečna plata u decembru prošle godine biti veća od 600 evra, uz podatak da su strane direktne investicije u 2021. iznosile 3,9 milijardi evra, što pokazuje da je Srbija stabilna destinacija za investicije, dodajući da je preko 60 odsto tih investicija iz država članica EU.

- Čini mi se da nikada ranije nismo na ovako pozitivan način, ovom brzinom išli ka Evropskoj uniji - poručila je Brnabić.

Premijerka Srbije je poručila i da je važna regionalna saradnja, jer sve što je postignuto od 2014. do sada, može da se poremeti ako nema mira i stabilnosti u regionu.

- Regionalna saradnja, bolje povezivanje i razumevanje u regionu su ključni za dalji proces evropskih integracija. Veliki deo razgovora bio je o regionalnom povezivanju, saradnji i odnosima u regionu, te šta je ono što Srbija radi i može da uradi da region bude još stabilniji i bezbedniji i da još brže napreduje ka EU - rekla je Brnabić.

Podsetimo, u 11:30 u zgradi Saveta EU u Briselu je održan šesti sastanak Saveta za stabilzaciju i pridruživanje između EU i Srbije (ŠP) kojem su predsedvali šef diplomatije EU, Borelj, a delegaciju Srbije će predvoditi predsednica Vlade, Ana Brnabić i ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović.

Nakon Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, oko 14 časova, na zajedničkoj konferenciji za štampu javnosti su se obratili Brnabić, Borelj i Varheji.

Printscreen/Youtube, FRANCE 24 English
 


U okviru posete planirani su i sastanci sa potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom, evropskim komesarom za pravosuđe Didijeom Rejnerdsom, kao i sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Evropskom parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Cilj sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje je pregled opšteg napretka Srbije u oblasti pristupnog procesa, unutrašnjih reformi, usklađivanja sa zakonima EU, ali i spoljna i bezbednosna politika, regionalna saradnja, dijalog Beograda i Prištine, kao i pregled opšte situacije na Zapadnom Balkanu.



Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike