Destruktivna namera Kurtija: Test za međunarodnu zajednicu!

24.01.2022

15:32

0

Petar Petković saopštio je danas da će nastojanja Aljbina Kurtija da na Kosovu i Metohiji u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Destruktivna namera Kurtija: Test za međunarodnu zajednicu!
Copyright Foto:Kancelarija za KIM

Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da će nastojanja Aljbina Kurtija da na Kosovu i Metohiji u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

- Takav Kurtijev scenario vratio bi ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine godinama unazad i toga treba da budu svesni svi međunarodni predstavnici koji deluju na prostoru Kosova i Metohije - ukazao je Petković u saopštenju.

On ocenjuje da je u pitanju destruktivna namera Kurtija da poništi i pogazi sve do sada postignute sporazume i dogovore, ali da je, kako ističe, pitanje hoće li međunarodna zajednica ponovo mirno posmatrati kako se albanski političari igraju sa normalizacijom odnosa ili će ovoga puta preći sa reči i saopštenja na konkretna dela.

- Srpski narod na Kosovu i Metohiji očekuje da mu bude omogućeno da ostvari svoje biračko pravo 3. aprila, na identičan način kako je to bio slučaj tokom svih izbornih procesa do sada - poručio je Petković.

On ukazuje i da su ovi izbori poslednja šansa i test za međunarodnu zajednicu koja ima apsolutnu odgovornost i obavezu da obezbedi sprovođenje i poštovanje demokratskih tekovina i principa i da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji omogući da iskoriste svoje biračko pravo.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je ranije danas da bi za izbore 3. aprila na Kosovu i Metohiji trebalo da se primeni ista praksa kao na proteklom referendumu o promenama Ustava Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike